Пригоди бравого вояка Швейка

22
18
20
22
24
26
28
30
Ярослав Гашек Пригоди бравого вояка Швейка

Сатиричний роман видатного чеського письменника (1883–1923) охоплює події в Австро-Угорщині напередодні й під час першої світової війни. В центрі твору — образ вояка Швейка, носія народного гумору, який зазнає безліч комічних пригод.

У творі з великою художньою силою виражено протест простої людини проти війни й насильства.

 

2011-06-12 uk cs Степан Масляк
MVV http://kompas.co.ua doc2fb, FB Editor v2.3, FB Editor v2.0, ImageFB2, FictionBook Editor Release 2.6 2011-06-12 http://kompas.co.ua 7F538791-CCF4-4F23-84E4-EDAE22E4DE2A 1.0 Пригоди бравого вояка Швейка Видавництво художньої літератури «Дніпро» Київ 1970 ИБ № 5031 ЯРОСЛАВ ГАШЕК Похождения бравого солдата Швейка (На украинском язике) Видавництво «Дніпро», Київ, Володимирська, 42. Редактор С. І. Наливайко. Художній редактор В. А. Кононенко. Технічний редактор О. І. Дольницька. Коректори Н. Н. Плачинда, О. Т. Супруненко. Виготовлено на Харківській книжковій фабриці ім. М. В. Фрунзе Комітету по пресі при Раді Міністрів УРСР, Харків, Донець-Захаржевська, 6/8. Здано на виробництво 4/II 1970 р. Підписано до друку 17/VIII 1970 р. Папір № 2. Формат 84 x 108 /32. Фізичн. друк. арк. 21. Умовн. друк. арк. 35,28. Обліково-видавн. арк. 39,23. Ціна 2 крб. 11 коп. Замовлення 61, Тираж 100 000.

Ярослав Гашек

ПРИГОДИ БРАВОГО ВОЯКА ШВЕЙКА

JAROSLAV  НАSЕК OSUDY DOBREHO  VOJAKA SVEJKA 1920-1923

©   http://kompas.co.ua  — україномовна пригодницька література

Переклав з чеської Степан Масляк[1]

Малюнки  з  ілюстрацій  Йозефа  Лади

Примітки О. Л. Паламарчук

ВСТУП

Велика доба потребує великих людей. На світі є невідомі скромні герої, не увінчані славою Наполеона. Марно ви шукали б їхні імена в історії. Та коли проаналізувати, — їхня слава, можливо, затьмарила б навіть славу Александра Македонського. У наші дні на вулицях Праги можна зустріти чоловіка в приношеному вбранні, який, власне, і сам не уявляє свого значення в історії нової, великої доби. Він скромно йде своєю дорогою, нікого не турбує, і до нього не чіпляються журналісти з проханням про інтерв’ю. Коли б ви запитали, як його звуть, він би відповів дуже просто і скромно: «Я Швейк…»

І справді, цей тихий, скромний, убого вдягнений чоловік і є той старий бравий вояк Швейк, хоробрий герой, ім’я якого ще за часів Австро-Угорщини було на устах усіх громадян Чеського королівства і слава якого не примеркне і в Республіці.

Я дуже люблю цього бравого вояка Швейка і, змальовуючи його пригоди під час світової війни, переконаний, що всі ви сповнитесь симпатією до мого скромного, невідомого героя. Він не підпалював храму богині в Ефесі, як це зробив отой дурень Герострат, щоб потрапити до газет та шкільних хрестоматій.

А цього вже досить.

АВТОР

Частина перша

В ТИЛУ

1. БРАВИЙ ВОЯК ШВЕЙК УСТРЯЄ В СВІТОВУ ВІЙНУ

— Ви знаєте, нашого Фердінанда вбили, — сказала служниця Швейку, якого в свій час військова лікарська комісія безапеляційно визнала ідіотом, завдяки чому він звільнився з армії і промишляв тепер продажем собак, паскудних, нечистокровних потвор із родовідними свідоцтвами, сфабрикованими його власною рукою. Крім цього фаху, Швейк мав ще й ревматизм і тепер саме натирав собі коліна оподельдоком.

— Якого це Фердінанда, пані Мюллерова? — спитав Швейк, не перестаючи розтирати коліна. — Я знаю двох Фердінандів. Один служить у аптекарському магазині Пруші й одного разу помилково випив там пляшку якоїсь гидоти проти випадання волосся; а потім знаю ще Фердінанда Кокошку. Той збирає по вулицях собаче гівно. Обох анітрохи не шкода.

— Та що ви, паночку, таж це пана ерцгерцога Фердінанда {1} з Конопіште {2} , отого гладкого, богомільного.