Таємне життя розуму : як ми мислимо, відчуваємо й вирішуємо

22
18
20
22
24
26
28
30

40

Con- як префікс означає «разом». Отже, корупція — це кілька людей, які щось розривають. Ви не можете бути корумповані самі по собі.

41

Тут я посилаюся на мапу, розроблену організацією «Трансперенсі Інтернешнл». Вона вимірює не безпосередньо корупцію, а ставлення до неї в кожній країні.

42

Це скромна данина відомій книжці Дуґласа Гофстедера «Гедель, Ешер, Бах», що вийшла друком 1979 року у видавництві Penguin Books і надихнула ціле покоління науковців (зокрема й мене) відійти від аналітичних та обчислювальних дисциплін і рушити в незвідані води функціонування мозку й людської думки.

43

Сенс існування (фр.). (Прим. пер.)

44

Переклад з іспанської С. Борщевського. (Прим. пер.)

45

Головний герой шведського детективного серіалу «Валландер» (2005–2013), заснованого на циклі романів Х. Манкеля. (Прим. пер.)

46

Існують інші види дивовижних маніпуляцій із часом. У 1995 році Білл Вайола у відео-інсталяції «Вітання» відтворив картину Якопо Понтормо. На перший погляд здається, що це просто зображення трьох жінок. Якщо придивитися уважніше, то ви помітите, що вони поступово наближаються одна до одної. Але все відбувається настільки повільно, що картинку неможливо назвати рухомою. Через десять хвилин жінки обіймаються. Білл Вайола сказав, що він розташував не зображення в часі, а радше час — у зображенні.

47

Ось уривок із другого розділу «Семи вечорів» Борхеса: «Я зустрівся з другом, якого не знаю в реальності. Глянув і зрозумів, що він дуже змінився. Я ніколи не бачив його обличчя, але знав, що воно не таке. Він дуже змінився, посмутнів. На обличчі відображалися недуга, смуток і, може, провина. Він ховав праву руку за бортом пальта (це важливо для сну), на серці, і мені не було її видно. Я обійняв його, зрозумів, що йому потрібна допомога. «Мій бідний друже, що з тобою сталося? Ти так змінився!» Він відповів: «Так, я дуже змінився». І повільно витягнув руку. Я побачив пташину лапу. Дивним було те, що чоловік від самого початку ховав руку. Несвідомо я підготував цю вигадку: у нього була пташина лапа, і я побачив його трагічну метаморфозу, його стражденну долю: він перетворювався на птаха».

48

Називання — це мистецтво, і часом жахливе. Термін вегетативний сам по собі досить промовистий. Він вказує на організм, який продовжує існувати, але перестав бути господарем власних дій. У ньому відбуваються метаболізм, регулювання життєвих функцій і навіть окремі автоматичні емоційні реакції, але ніщо не свідчить про наявність активного діяча — істоти, яка контролює свій розум і тіло49

49

Не варто вважати, що це спеціальна область мозку, присвячена тенісу. Аж ніяк. Вона відповідає за координацію м’язової діяльності, а отже, так само активується, коли ми уявно танцюємо, пірнаємо чи граємо в хай-алай.