Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Ми чекали на повернення об’єкта досить довго. Нарешті, коли стало вже зовсім темно й по-справжньому холодно, я вирішив здаватися і йти додому. Дуже мені кортіло почитати на ніч. І ніби у відповідь на такі мої зрадницькі думки у квартирі ввімкнулося світло.

— Ми бачили, як вона поверталася? — про всяк випадок поцікавився я, відчуваючи, що мій мозок вже не може сприймати інформацію адекватно.

— Ні, — з дерев’яним обличчям прошепотів Макс.

— Може, бабуся прийшла? — спитав я у марній спробі знайти логічне пояснення тому, що відбувається (вкотре за сьогодні!). Спитав знову ж таки — про всяк випадок, бо точно знав, що за час нашого чергування жодних бабусь у під’їзді й близько не було.

— Ні, — відповів Макс.

Я подивився на нього. Він перебував у ступорі. Ну-ну, подумав я, а уяви, як воно мені було весь сьогоднішній день.

— Розслабся, індиго, — порадив я йому, — бачив би ти, в якому стані там усі вимикачі. Видно, щось перемкнуло, от і…

Я не договорив. Бо чітко побачив, як у вікні ковзнула чиясь тінь і запнула гардину.

— Виставу закінчено, — машинально прокоментував я.

5

«Йшло дорогою звірятко і шукало шоколадку. Бігло, скиглило, повзло, та нічого не знайшло»…

Я закрив зошита. Прекрасно. Пречудово. Вона пише вірші. Про звіряток. Усі нормальні дівчата ведуть щоденники, а ця — пише вірші. І які вірші! Римує все, що спаде на думку й занотовує. При цьому зміст даних поетичних шедеврів дико дисонує з акуратним дорослим почерком, та й записала вона їх не у стовпчики, як нормальні люди, а у рядки, ніби прозовий текст…

Я почувався обдуреним. Ніколи не виносив із помешкань об’єктів більш непотрібної інформації, ніж ця… Що ж, хоч психологам нашим дам — нехай розбираються, чим їй так не догодили нещасні звірятка. Бо зі звірятками у віршах постійно траплялися якісь лажі. Вони то помирали дорогою до вищої мети, то їх викидали з вікон, то замикали у підвалах, то банально розстрілювали. Просто «Happy Tree Friends» якісь…

Я мав сідати за звіт. Я мав примусити себе сісти за звіт.

На душі було неспокійно, думки то розбігалися в різні боки, то перетворювалися на морський вузол, який уперто не хотів розв’язуватися.

Припустимо (лише припустимо), що все це відбувається насправді. Що це не чергове шоу, влаштоване Жарохом виключно для моєї величності. Що ми маємо? Екстрасенса, який читає чужі думки та гіпнотизує всіх направо й наліво, і дівчинку, яка явно не надто полюбляє живність та час від часу не вважає за необхідне користуватися входом, аби потрапити до свого помешкання. А, ледь не забув — ще в нас є людина, яка прикидається, що може читати в темряві…

Чи справді може? Якщо вірити у читання думок, чому б не повірити й у читання в темряві?

Чи не надто це все радикально, навіть як на Жароха? Чи не доводить абсурдність ситуації можливість її виникнення? І чи не намагаюся я зараз щось собі довести замість того, аби адекватно поглянути на все, що відбулося? Подзвонити Жарохові й спитати: «Що за дурне тестування, шефе? Ви вважаєте, що це дотепно?»… Так, подзвонити дуже кортіло, та щось зупиняло… Мабуть, отой незвичний неспокій на душі: щось таке, чого я сам не розумів, ледь відчутно копирсалося десь усередині, муляло, дратувало. Було таке відчуття, ніби я щось пропустив, ніби забув про щось. Рано, вирішив я, рано виводити Жароха на чисту воду. Треба ще подумати, треба пороздивлятися, треба знайти те, чого не побачив одразу.

Я мав сідати за звіт… Щоденні звіти в моїй роботі — речі звичні, буденні. Тільки неясно, як бути з цим випадком. Про що звітувати? Яким чином? Висновки та можливі варіанти подальших дій, які в інших випадках щодня можна було придумувати десятками та змінювати, тут було пропонувати ще зарано.

Що ж, згадаємо про довільну форму і — поїхали…