Час смертохристів. Міражі 2077

22
18
20
22
24
26
28
30

— Нічого не знає, — знизала плечима Наталія Гаврилівна. — Я наказала поки їй нічого не казати, всю інформацію заблокувати. Ці твої йолопи — Прядко і Мережко — вже готові були влаштувати державний похорон. Марію треба пожаліти, немає куди поспішати.

— І я так думаю. Тим більше, йде якась суперечлива інформація.

Він показав їй повідомлення з Варшави, висвітивши текст на екрані.

Ось бачиш, — зраділа вона. — Рано ховати.

Наталія Гаврилівна була — і про це ніхто не мав знати в державі — найкращою подругою матері Гайдука Марії Юзефівни. Подружилися ще в студентські роки, коли обидві навчалися співу в консерваторії у професорки Слонимської: Марія Юзефівна мала ніжне ліричне сопрано, а Наталія Гаврилівна відзначалася низьким меццо. Артистична кар"єра подруг не склалася: Марія Юзефівна народила двох дітей, яким віддавала весь свій час, а Наталія Гаврилівна зустріла бравого капітана танкових військ Кузьму Махуна і поділила з ним усі принади важкого гарнізонного життя, де відсутність помешкань, хронічне безгрошів"я, пияцтво офіцерів могли знищити будь-яке подружжя. Та не знищили. Наталія Гаврилівна почала давати в гарнізонах сольні концерти під гітару і стала дуже популярною у військових колах. Її помітив командувач аеромобільних військ і сприяв переводу полковника Махуна до Києва, де той став генеральним інспектором танкових військ, отримавши добру квартиру на Повітрофлотському проспекті і звання генерал-хорунжого. Отоді й відновилася дружба двох жінок. Наталія Гаврилівна полюбила малого Ігоря Гайдука, як сина (власних дітей в неї не було), всіляко допомагала сім"ї Гайдуків у роки глобальної депресії та воєн. І хоча самолюбний і гордий інженер-конструктор Петро Гайдук недолюблював цю владну чорнооку «циганку з вусами», як він звав Наталю Гаврилівну, але Марія Юзефівна душу б їй віддала: адже якби не дружина Махуна, Ігор не отримав би такої освіти у найдорожчих українських та американських школах. Для навчання в МІТ знадобилася резолюція самого Кузьми-Данила, який на той час уже був заступником міністра оборони. Ряд політичних міркувань змусив подруг утаємничити свої відносини (це був наказ Махуна), зустрічалися нечасто на якихось казенних квартирах, куди Наталію Гаврилівну привозили під охороною грузинських джигітів, які вміли зберігати таємниці гетьманської родини. Наталія Гаврилівна вирішила:

— Я поговорю з Марією, заспокою. Боюся, що ці твої засранці вже могли нашепотіти їй про нещастя.

Гетьман погодився. На моніторі ДерВару, що стояв на його столі, був відсутній Оперативний Наказ №1377/2554 ОТ від 22.04.2077 за підписом Ю.Мережка щодо арешту Гайдука І.П. в разі перетину ним державного кордону України. Мабуть, вирішили не доповідати про це Гетьману, щоб не відволікати його від набагато важливіших державних справ.

21.

Гайдук і Божена провели в Руді-Шльонській два дні, відсипаючись від кошмарів подорожі до Європи. Гайдук думав було скористатися з геджету, локалізацію якого не можна було встановити, і подзвонити до свого колеги, військового аташе в Польщі полковника Сергія Ігнатенка, але щось зупинило його. Тим більше, ще Марек Гороль виявився тим, що зветься chlopek-roztropek — дуже кмітливим і енергійним. Другого дня увечері він приніс Гайдуку і Божені дві торби з вбранням, фарбу для волосся — Гайдук вирішив стати блондином, — фальшивий польський паспорт на ім"я Єжи Сокольського, посвідчення експедитора водія фірми FRIEDMAN і, окремо, в спеціальному кейсі, короткоствольний автомат НКМР 5/11 — тільки з китайськими патронами, акуратно запакованими утрьох магазинах, улюблений Гайдуком штурмовий пістолет «Беретта» М9А11, правда, не з самонавідними, а звичайними кулями, три поліцейські гранати нейропаралізуючої дії й дві протипіхотні гранати посиленої убійної потужності, а також кинджал морських піхотинців Конфедерації з широким, гострим, як бритва, лезом, руків"я якого містило в собі п"ять розривних куль.

— Ого! — свиснув Гайдук, радісно перебираючи зброю, новісіньку, наче зі складу. — Ну ти даєш, Марку!

— Це зовсім дешево, — Марек був задоволений, — за собівартістю. І все надійне, не так, як у румунських спекулянтів. Продають підробку, кинджалом не можна порізати ліверну ковбасу, автомати перегріваються після п"яти пострілів, і їх заклинює...

— Ти давно такий спец?

— Доводиться... Всяке буває, — зітхнув Марек.

Але головним подарунком був не одяг, документи чи зброя, а повідомлення Марка, що завтра на світанку колона вантажівок фірми "FRIEDMAN", збита в конвой з понад двадцяти фур і двох автобусів, вирушає до України, щоб продовжити шлях до Чингіз-Сараю — столиці Чорної Орди, розташованої на річці Урал на місці колишнього Оренбурга.

Почувши новину, Божена зраділа. Гайдук ледве впізнав її після того, як вона скинула брудний сірий балахон. Перед ним постала висока — ледь не вища за Гайдука — струнка дівчина, якій пасували блакитні джинси і темно-синя футболка з написом FRIEDMAN. Божена, як могла, загримувала своє обличчя, щоб сховати синці, скинула пов"язку з носа й заходилась готувати вечерю. Виявилося, що вона вміє добре куховарити. У холодильнику, забитому продуктами, залишеними Гєнєю, знайшлися речі, смачніші за німецьку ковбасу: яловичина для біфштексів, картопля-фрі —тільки підсмажити треба, — і свіжі помідори, цибуля, огірки, перець для салату і шоколадне морозиво в морозильнику.

Божена знайшла також упаковку з апетитним написом "Ukrainian salo" і вже хотіла нарізати тонкими пелюстками, як вчила її мати, але побачила напис: "Made in China" — і передумала.

Пили не смердючу горілку і безалкогольне пиво, а справжнє каліфорнійське червоне вино "Merlot", терпкий присмак якого викликав у Гайдука тугу за втраченим американським раєм, за ніжною Ліндою з її пристрасними любощами, за Бюро і за Віктором Безпалим: все було зруйновано вмить — і назавжди. Назавжди. Погане слово.

Марек подарував їм ще один — найприємніший подарунок: він сказав, що домовився з власником гаража з Катовіце, і замість вирушати на Піренеї, поїде до Чингіз-Сарая, довезе їх до Києва.

Гайдуку стало соромно, що ніколи не згадував польських родичів, а втім і українських, бо вважав це слинявою сентиментальністю. В житті керувався принципом ближніх цілей, які цілком підпорядкувалися стратегічним завданням. Розробляючи якусь операцію, скажімо, обмін технологій виготовлення водно-водневих двигунів для «черепах», ще кілька років тому недосяжно таємних, він забував про все на світі, був абсолютно байдужий до повідомлень з України — які події струшують державу, що хвилює людей, хто з його родичів помер чи одружився. В його житті набагато більше важила Марта Джеферсон, через яку підтримував зв"язок з першою Леді Конфедерації, вирішуючи оперативні завдання, аніж усі родичі, знайомі і незнайомі люди в далекій і незрозумілий Україні.

Наприкінці вечері Марек урочисто вручив Гайдукові і Божені формені сині куртки з жовтим написом на спині FRIEDMAN.