На високій полонині. Книга 1. Правда старовіку

22
18
20
22
24
26
28
30

9

У литовській або ж старопруській мові.

10

Існує припущення, що історичним прототипом є особа ватажка на прізвище Пінта чи Пинтя, відомого з актів та переказів – як гуцульських та семигородських, так і молдавських. Він мав походити з краю Оас, на південь від комітату Мараморош.

11

«Czarne Xięgi seuacta cryminalne» Секвестру в Станіславові від 1757 р. до австрійської епохи вісімдесятих років до початку Другої світової війни в музеї Покуття у Станіславові. В Оссолінеумі існували давніші акти Секвестру, які були надані А. Бельовським.

12

Баня означає угорською копальня. Перекази мають на увазі т. зв. Велику Баню, або Наги Баня, а можливо, ще й сплутали з ним замок Баторіїв у місцевості Неір-Батор, поблизу якого колись було багато копалень. Кількома подробицями цього викладу я також завдячую вже згадуваним оповіданням, які зібрав Петро Шекерик-Доників. Оповідання про родину Баторіїв є, очевидно, анахронізмом.

13

Петро Шекерик-Доников, автор безлічі безцінних статей, розміщених в українських етнографічних колекціях. На жаль, їхня літературна вартість не оцінена. Він також був автором чарівної, неповторної книги на гуцульському діалекті «Дідо Іваньчик» з області гуцульської магії. Автор пропав безслідно під час останньої війни, а рукопис, схоже, не знайдено.

14

Обидві книги під такими назвами написані попередником Бааль-Шем-Това ребе Йоель Бааль-Шем і видані 1710 року.

15

Так перекладають написані польською мовою судові акти ХVIII ст. тогочасний юридичний термін homineslaboriosi.

16

У всьому Верховинському краї є багато скель, з якими пов’язана легенда про Попадю Євдокію (Одокію). Найвідомішою під цією назвою «Попадя» є скеля біля витоків Черемоша.

Первинною і правильною назвою вищезгаданого хребта є Лудува Баба, що може означати волоською: примарна, безформна, порожня. (Порівняй також гуцульське слово «залуда», що означає щось нерухоме, марне).

17

Проте під час великих паводків вода підіймається високо під скелі, а дорога занурюється в хвилі Черемоша. У ті часи той старий верхній плай був єдиним зв’язком із Кутами. Навіть сьогодні кожна велика повінь призводить до того, що увесь той шлях ніби перестане існувати протягом років.

18