Злочинця викривають зорі

22
18
20
22
24
26
28
30

— Ні в якому разі! Я цілком певний свого висновку! Йдеться про острови Мас-о-Фуера, Санта Клара та Мас-а-Тьєра!.. Може, ви вважаєте це неможливим тому, що доктор Нево, за його твердженням, не може демонструвати на екрані південні широти?

— Ні, не тому! — швидко відповів Декер. — Але ж ці острови відкрито значно пізніше; якщо не помиляюся, в 1563 році!

— Гм, а кораблі, які ми бачили? — запитав спроквола Чехін.

— Так, вони припливли до островів набагато пізніше!

— Дивна річ! — Чехін замислено похитав головою. — Адже Нево твердить, що може демонструвати події лише до 12-го століття включно.

— Ну, може, він і помиляється. Якщо ви не помилились щодо островів, то я можу вам сказати, який саме рік ми бачили! — додав Декер з тріумфом.

— Ну, ну! — з недовірою вигукнув Чехін. — Невже ви хочете точно встановити рік, виходячи тільки з типу суден? Це було б надто сміливо!

— Ні, зовсім ні, колего; але ж тільки один раз у цій бухті стояли чотири таких кораблі, а було це саме тоді, коли пірат Генрі Морган у 1675 році захопив там три іспанських фрегати.

— Ви маєте на увазі сера Генрі Моргана?

— Саме його. Пізніше в подяку за це йому дали в Англії дворянський титул і призначили губернатором Ямайки.

— І ви певні, що ніколи більше чотири фрегати не стояли разом на якорі в бухті цих островів?

— Звичайно. Раніше до цих островів рідко коли припливали судна — такі випадки загальновідомі, а тому я цілком певен цього.

Чехін підсунув до себе попільничку, збив попіл з погаслої сигари, не кваплячись, витяг запальничку і, коли полум"я її спалахнуло, посмоктуючи сигару, замислено сказав:

— Можете ви мені це пояснити? Адже доктор Нево категорично заперечує можливість демонструвати пізніші періоди нашої історії.

У відповідь Декер тільки знизав плечима.

— Незалежно від того, чи маємо ми з вами рацію, чи ні, безсумнівно, тут ідеться про чудовий винахід.

Чехін кивнув головою на знак згоди.

— Значення цього винаходу зараз важко навіть передбачити. Візьмімо декілька перших-ліпших актуальних історико-географічних проблем, що вже століттями лишаються загадками для людства. Тепер нарешті їх можна буде розв"язати. Подумайте хоча б про Атлантиду! Скільки вже було висунуто теорій про цей затонулий материк!

Професор Декер енергійно посмоктував сигару. Виникали такі спокусливі можливості, що несила було не думати про них. Чехін, очевидно, відчував те ж саме, бо захоплено вів далі:

— А острів Пасхи, шановний колего! Чи справді його заселили вихідці з Америки? І хто спорудив там ці таємничі статуї?