Подружжя по сусідству

22
18
20
22
24
26
28
30

Анна виходить із таксі й ступає на край засипаного жорствою кільцевого в’їзду біля будинку своїх батьків. Це будинок, у якому вона виросла. Він дуже величний. Величезний кам’яний будинок із розкішною доглянутою рослинністю на тлі лісистої ущелини. Вона платить водієві та, поставивши валізу на землю, на хвильку лишається там, аби подивитися на будинок. Оселі тут розташовані далеко одна від одної. Її ніхто не побачить, якщо тільки матері немає вдома й вона випадково не визирне у вікно. Вона чітко пам’ятає той день, коли вийшла з цього будинку, сіла на мотоцикл Марко й вирішила, що закохалася.

Стільки всього трапилося. Стільки змінилося.

Її верне від думки про повернення до батьків. Повернутися — означає визнати, що вони весь цей час мали рацію. Вона не хоче в це вірити, але докази бачила на власні очі. Вона пішла проти їхнього бажання, вийшовши заміж за Марко, — тоді вона дослухалася лише до власних розуму й серця.

Тепер вона вже нічого не знає.

Там, на краєчку заїзду до батьківського будинку, раптом — де вона й узялась — їй приходить згадка про те, звідки вона знає вбитого чоловіка. Вона тремтить, наче останній листок на вітрі, намагаючись увібрати цю нову інформацію. Потім дістає мобільний і викликає ще одне таксі.

Марко ще раз набирає Річарда, лишає ще одне стисле повідомлення на автовідповідачі. Це таке Річардове покарання — лишати Марко за бортом. Він хоче сам усе влаштувати і не допускати до цього Марко, доки усе не скінчиться, доки Кору не повернуть живою й здоровою. Якщо повернуть.

Марко навіть сам собі зізнається, що це, можливо, і на краще. Якщо хтось і здатен вирулити в цій ситуації, то це Річард. Річард із мішками грошей та сталевими нервами. Марко виснажений фізично та емоційно. Він хоче лишень лягти на канапу у своєму офісі, проспати кілька годин і прокинутися від телефонного дзвінка, яким йому повідомлять, що Кора вдома і з нею все гаразд. Але потім — що буде потім?

Він згадує, що у глибині однієї із шухляд його шафи для документів у нього є відкрита пляшка скотчу. Він припиняє ходити туди-сюди, підходить до шафи й відкриває шухляду. Пляшка напівпорожня. Він бере склянку, теж заховану в шухляді, й наливає собі до країв. Потім продовжує ходити.

Марко не може змиритися з тим, що, можливо, більше ніколи не побачить Кору. Також його лякає перспектива бути заарештованим і заґратованим. Він упевнений, що якщо його й затримають, то адвокат, який скоріше за все міг би домогтися виправдання, Обрі Вест, уже не захищатиме його. Оскільки батьки Анни більше не платитимуть за нього, а в нього самого немає коштів на адвоката такого класу.

Він підливає собі скотчу із пляшки, яка тепер стоїть відкрита на бюварі[2] його дорогої стільниці, й розуміє, що йому вже час розмірковувати про те, що він робитиме після арешту. Арешт видається тепер неминучим. Анна не лишиться з ним, тільки не після того, що вона почує від свого батька. Навіщо їй це? Вона його зненавидить. Якби вона так учинила з ним, він би ніколи їй цього не пробачив.

А ще ж є Синтія із цим її відео.

Опустивши носа у третю склянку, Марко вперше замислюється, чи не розповісти поліції правду. Що як він просто скаже Ресбаку: так, він спілкувався із Брюсом, який виявився Дереком Гоніґом. Так, у нього були проблеми у бізнесі. Так, його тесть відмовився йому допомогти. Так, він планував викрасти дитину й сховати на два дні, аби отримати викуп від батьків дружини. Але, власне, ця ідея навіть не належала йому. Вона належала Дереку. Це він усе запропонував. Він спланував цю аферу. Марко сприймав це як спосіб отримати вперед частину спадку своєї дружини. Ніхто не мав померти: ані його спільник, ані, звичайно ж, його дитина.

Марко теж став жертвою в цьому злочині. Не безневинною, але жертвою. Він був у відчаї й наштовхнувся на людину, яка назвалася вигаданим ім’ям і навіяла йому ідею викрадення заради своєї власної наживи. Хороший адвокат, такий, як Обрі Вест, міг би побудувати на цьому захист.

Марко міг би прийти до Ресбака та в усьому зізнатися. Усе йому розповісти.

Коли Кора повернеться додому.

Він сяде у в’язницю. Зате Кора, якщо вона все це переживе, лишиться з матір’ю. Він більше ні в чому не залежатиме від Річарда. І Синтія також обламається. Можливо, він навіть зможе зробити так, щоб її заарештували за спробу шантажу. На мить він уявляє Синтію з немитим волоссям і в безформному помаранчевому комбінезоні.

Він припиняє ходити, ловить своє відображення у великому дзеркалі, що висить на стіні навпроти вікна, й заледве впізнає себе.

Розділ 32

Нарешті Марко повертається додому. Він забагато випив, тож не сідає за руль, а викликає таксі. Додому він приїздить якийсь скуйовджений, із червоними очима, сповнений напруги попри велику дозу алкоголю в його тілі.

Він заходить через парадний вхід.