Чорна зоря

22
18
20
22
24
26
28
30

— Славна поліція лютує, що дилетант Соумар наставив їй носа.

— Насамперед, — напустився на нього Клубічко, — ви вживаєте цю приказку явно неправильно. Наставити носа — образний вислів на означення дії неймовірної, неможливої і безглуздої. Ви ж знаєте, жодна нормальна людина не бавиться тим, що наставляє носа. По-друге, хоч і дуже пізно, але до вас таки дійде, що ви там накоїли. Соумар злякався:

— Якщо й накоїв, то не відповідаю за те, бо виконував Лідин наказ. «Барбароссо, — сказала вона категорично, — про цю поїздку нікому анічичирк». Оскільки ж вона заборонила мені розказувати про що, власне, йдеться, я послухав її і нічого не сказав, коли ви мене допитували по телефону. Однак Трампусові приблизно годину тому розповів усе.

Клубічко махнув рукою:

— Облишмо поки що про це. Ви можете мені принаймні сказати, чи мала Ліда з собою якийсь багаж?

— Мала. Валізу із світлої шкіри, яку купила давно у Зальцбурзі.

— Ви знаєте, що було в ній, коли ви од"їздили з Жегушиць?

Соумар хвилю подумав.

— Гадаю, нічого.

— Ви хочете сказати, що валіза важила стільки ж, скільки тоді, коли ви приїхали?

— Гадаю, що так.

— Ліда була в доброму гуморі, від"їжджаючи з Жегушиць?

— Здається, навіть у чудовому. Але приблизно хвилин десять, бо потім заснула й спала аж до Праги.

— Звідки ви це знаєте?

— Бо я час від часу звертався до неї, але вона не відповідала. Я навіть почав хвалити одну її конкурентку, та вона й на не — ні мур-мур. Висновок єдиний: спала.

— А що було далі?

— Я довіз її до вілли. «На піч ви, мабуть, чаю не хочете?» — спитала. Оскільки в Жегушицях вона пообіцяла мені арманьяк, то це означало, що більше я не потрібен і можу котитися до біса. «Ви вгадали», — відказав я і подався до своїх пацієнтів.

— За те, що ви приховали від мене її мандрівку в понеділок, я вам ще віддячу, будете пам"ятати, — буркнув Клубічко. — А може, ви щось затаїли також і про критичну п"ятницю? — спитав він недовірливо. — Ви мені про неї справді все розповіли?

— Коли я з вами розмовляв, — відповів Соумар трохи винувато, — мені справді здавалося, що сказав геть усе. Алє як почалося це божевілля, вирішив наново перебрати все у своїй пам"яті.

— Ну й знайшли що-небудь? — у Клубічка загорілися очі.