«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— Це нічого не міняє, — холодно відказав Лежнєв.

— Я б там не висаджувався.

— Висадитеся там, де накажуть, — обірвав його Петро Олійник, і Лежнєв не вважав за потрібне якось пом’якшити його різкість.

Лінію фронту пролетіли благополучно, по них навіть не стріляли — літак ішов дуже високо. Години за півтори почали знижуватись, і Лежнєв пішов у штурманську кабіну.

Штурман — юнак з розкішними будьоннівськими вусами — привітно кивнув йому і щось сказав. Та через ревіння моторів Лежнєв не розібрав його слів.

— Незабаром будемо на місці, — в саме вухо Лежнєву прокричав штурман. — Починається Русанівський ліс.

Лежнєв повернувся до товаришів. Після розмови біля карти Оскар всю дорогу мовчав. Ось і тепер він сидить на лавці, одсунувшись подалі від Петра Олійника, невідривно і, здається, байдуже дивиться в ілюмінатор. «Образився, — неприязно думав Лежнєв. — Про себе, про своє завдання — жодного слова, а ми йому, бачте, все повинні викласти. Петро має рацію — користі з нього буде мало, а клопоту вже досить».

У цей час Оскар одірвався від ілюмінатора і гукнув Лежнєву:

— Вогнища!

Картина внизу трохи змінилася: ліс помітно порідшав, а прямо по курсу, на північному сході замість дерев розкинулися великі зарості чагарника, в якому поблискували калюжки води. На стику лісу й чагарника досвідчене око відшукало невелику, якщо дивитися з висоти, галявину і на ній вогнища. На серці одразу полегшало, Лежнєв витер з лоба піт.

Літак зробив розворот. Над дверима кабіни пілота засвітився червоний напис: «Приготуватися!» Лежнєв подав знак. Усі підвелися, ще раз поправили старанно припасовані парашути, зброю. Андрій Терьохін підтягнув до бокових дверей тюк з грузовим парашутом. Штурман вийшов із кабіни і відчинив бойові дверцята.

— Вас зустрічають! — крикнув він Лежнєву. — Виходить, усе гаразд. Бажаю успіху!

— Спасибі, — відповів Лежнєв, стежачи за сигнальним табло.

— Гарне місце для засідки, — несподівано мовив Оскар. Він напружено вдивлявся вниз через відчинені вихідні двері. — Ця галявина, як мішок — з трьох боків непролазна драговина.

— Припинити розмови! — прикрикнув Лежнєв.

У цей час на табло спалахнув сигнал, і Лежнєв підштовхнув Оскара до дверей.

— Марш!

Якусь частку секунди він бачив, як падає Оскар, уміло балансуючи широко розкинутими руками і ногами — так починають затяжний стрибок досвідчені парашутисти. Та Лежнєву ніколи було думати про його дивну поведінку, а тим більше стежити за ним — одразу ж за Оскаром стрибнув Олійник, потім Терьохін.

І ось уже в отворі зник Ян Манукайтіс.

— Вантажний тюк, — нагадав штурманові Лежнєв і пірнув у безодню.