«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— Не важко, якщо знаєш, де шукати, — відказав Лежнєв.

— Слушно, — погодився Романенко. — Одначе в даному разі не було сенсу займатися такими пошуками. Річ у тому, що Щербак ніякого відношення до реалізації готової продукції не мала і навіть не була знайома з Нетребою.

— Нічого не розумію, — стенув плечима Лежнєв. — А як же Супрун пояснює свої дії?

— Її насторожила обставина, про яку вона дізналася від співробітника Щербак, якогось Соскіна. Цей Соскін розповів, що Нетреба якось приходив до начальника планового відділу Пухальської. Його відвідини чомусь розхвилювали Щербак. Соскін твердить, що, побачивши Нетребу, Щербак зблідла і втупилась у відвідувача, як висловився свідок, «осклянілим поглядом». Коли Нетреба пішов, Щербак розплакалась. Соскін і Пухальська намагалися з’ясувати, в чому річ. Але Щербак нічого їм не сказала, крім того, що в неї, мовляв, знову не гаразд з головою. Свого часу Щербак перенесла важке душевне захворювання і кілька років пролежала в психіатричній лікарні.

— Коли Нетреба заходив до планового відділу? — спитав Лежнєв.

— За два дні до пожежі, — зрозумів його Романенко.

— Отже, логічних посилок небагато.

— Брак цих посилок слідчий хотів поповнити фантазією.

— А нащо було ревізувати магазин? — спитав Лежнєв. — Обшук на квартирі — це ще можна зрозуміти. А до чого тут магазин?

— Це ви спитайте в Супрун, — усміхнувся Романенко. — Я вже її питав, але якоїсь певної відповіді так і не почув.

Помовчавши, Лежнєв поцікавився:

— А як з виступом газети?

— Сьогодні скликаю розширену оперативну нараду з цього приводу.

— Хто доповідатиме?

— Прокурор району Дубовий.

— Він говоритиме тільки про незаконний обшук у квартирі Нетреби чи торкнеться й передісторії цієї події?

Романенко уважно подивився на Лежнєва, а потім, ховаючи в очах хитринку, мовив:

— Він доповідатиме про неправильні дії Супрун. А те, що її фантазія зв’язала пожежу на Залісній вулиці з необгрунтованими підозрами щодо Нетреби, не так уже й важливо… для наради.

У кабінеті прокурора області зібралося багато народу: начальники відділів, старші слідчі, представники управління внутрішніх справ. З редакції обласної газети було двоє: кремезний, зовні добродушний бритоголовий чоловік і худющий хлопець в окулярах. Хлопець швидко, мов досвідчена стенографістка, щось безперервно нотував у своєму блокноті, а його бритоголовий колега дружньо перешіптувався з полковником міліції.

Лежнєв звернув увагу на Супрун. Це була рудоволоса дівчина в модному, явно недоречному для даної ситуації, платті. Трималася вона незалежно, навіть трохи зухвало. А в руках весь час щось крутила — то авторучку, то записник, то хусточку. Супрун нервувала, хоч і намагалася приховати це.