Війна і міф. Невідома Друга світова

22
18
20
22
24
26
28
30

Активна співпраця відбувалася і на рівні спецслужб. НКВД та Гестапо координували між собою репресивні акції на території Польщі, створили спільний навчальний центр, а також провели ряд спільних конференцій у Кракові і Закопаному.

Однією із форм співпраці стала передача до рук Гестапо німецьких комуністів, які втекли в Радянський Союз після приходу до влади Гітлера. Більшість із них нацисти убили.

Завдяки торговельним зв’язкам із СРСР Німеччина на першому етапі Другої світової війни успішно долала економічну блокаду Британії, отримуючи від Сталіна всю необхідну для військової економіки сировину.

До самого моменту агресії 22 червня 1941 року німецька промисловість отримала від Радянського Союзу:

— 865 тисяч тонн нафти,

— 140 тисяч тонн марганцевої руди,

— 14 тисяч тонн міді,

— 3 тисячі тонн нікелю,

— понад 1 мільйон тонн лісоматеріалів,

— 2 736 кг платини,

— 1 мільйон 463 тисячі тонн зерна.

Через радянську територію відбувався транзит стратегічної сировини та продовольства з країн Тихоокеанського басейну та Близького Сходу.

Водночас багатьом радянським спеціалістам вдалося побувати на німецьких авіаційних заводах і навіть придбати кілька бойових літаків нової конструкції та крейсер «Лютцов».

Німецький рейдер «Komet». У 1940 р. пройшов Північним морським шляхом у Тихий океан за допомогою криголамів «Ленин», «Иосиф Сталин» і «Лазарь Каганович»

Радянський Союз із вересня 1939 року до червня 1941 року залишався союзником Третього Райху, постачаючи йому необхідні для ведення агресії в Європі сировину, матеріали, інформацію.

По суті це означало, що завоювання Франції та бомбардування Британії відбувалося також і завдяки радянським ресурсам. Німецькі бомбардувальники долетіли до Лондона на радянському пальному.

Міф 10. У 1941-му Радянський Союз не готувався до війни

Не задумуючи війни і прагнучи її уникнути, радянський народ вкладав основні сили і засоби у здійснення мирних господарських планів.

Георгій Жуков, «Воспоминания и размышления». У 2 т. Т. 1.

Суть міфу

З огляду на саму природу народного, а через це — миролюбного радянського режиму, СРСР не готувався до війни. Саме з цим пов’язані тимчасові труднощі та поразки у 1941 році.