Фантастика Всесвіту. Випуск 4 ,

22
18
20
22
24
26
28
30

Якось несвідомо її рука піднялася над головою і вхопилася за стропу № 10.

Не роби це, подумалося їй.

Друга рука потяглася кудись убік і міцно схопила стропу № 9. Цього Ліззі теж не збиралася робити, проте рука відмовилась коритися, коли Ліззі спробувала забрати її назад. Потім права піднялася ще на кілька дюймів і вчепилася в стропу. Ліва тим часом ще підтяглася по своїй мотузці на добрячих півфути вгору. Так дюйм за дюймом Ліззі піднімалася до самої кулі аеростата.

Мабуть, я з’їхала з глузду, промайнуло дівчині. Тепер правиця вхопилася за розривний механізм, а лівиця стисла стропу № 8. Висячи ось так безпорадно на линвах, вона перекинулася вниз головою, вперлася колінами в груди і вдарила ногами кудись угору.

Ні!

Тканина розірвалася, і вона почала падати.

У свідомості пролунав ледве чутний голос: «Не панікуй. Ми тебе спустимо вниз».

Та вона все одно панікувала, тому й схопилася за стропи № 9 і № 4. Але користи від них було мало, оскільки вони падали разом із нею.

«Потерпи».

«Хай вам чорт, я не хочу помирати!»

«То не помирай».

Вона й далі безпорадно падала. Її обійняло моторошне почуття стрибка в білий морок, стрибки трохи уповільненого мотуззям і кулею аеростата, що шлейфом тяглися за нею. Вона розчепірила руки й ноги, немов морська зірка, і відчула, як опір повітря трохи уповільнив падіння. Море наближалося з шаленою швидкістю. Здавалося, вона падатиме вічно. Але все скінчилося миттю.

Ліззі невільно виборсалася зі строп аеростата, звела ноги разом, витягла носки, надавши таким чином падінню перпендикулярного напрямку щодо поверхні Титана. Вона врізалась у дзеркало моря, здійнявши справжній фонтан бризок довкола себе. Спершу їй аж забило дух від такого пірнання. Всередині червоним вогнем вибухнув біль. Їй здалося, ніби зламала собі кілька ребер.

«Ти нас багато чого навчила, — проказав тихий голос. — Ти нам так багато подарувала».

«Допоможіть!» — Дівчину оточила похмура вода. В очах стало темніти.

«Множинність. Рух. Облуда… Ти нам відкрила Всесвіт, більший від усього, що ми знали».

«Слухайте, врятуйте мене, і вважатимемо, що ми квити. Згода?»

«Вдячність. Таке суттєве поняття».

«Дякую. Я подумаю».

І раптом вона побачила, що до неї в хмарці сріблястих бульок пливе «камбала». Ліззі простягла руки, й риба-робот потрапила прямо до них. Пальці стислися на ручках, за які Ліззі тягла апарат до моря. Її так різко смикнуло, що Ліззі здалося, руки зараз просто повивертає із суглобів. Риба-робот понеслася до поверхні, тож дівчині залишалося тільки міцно триматись.