«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— З цього приводу є різні думки. Більшість людей ставляться до грошей як до засобу мати певні блага: новий костюм, пальта, телевізор. Я не звинувачую таких людей у тому, що їм бракує фантазії. Вони просто не знають, що таке гроші, — ті суми, якими вони оперують у мріях, можна не брати до уваги — це дрібниці, про них не варто й говорити. Але я зустрічав людей, які знали ціну грошам і вміли їх здобувати. Проте й вони по-різному дивилися на цей всеосяжний еквівалент. Одних охоплювала жадібність, других острах, третіх скнарість. І ті, і другі, і треті, як правило, ховали гроші під мостини, зашивали в матраци, а самі ходили в латаних штанях і намагалися проїхати «зайцем» у трамваї. Правда, серед них трапляються й такі, які час од часу кидаються в гульбища, пиятики. Та це привертає увагу, не кажучи вже про те, що надмірна пиятика шкодить здоров’ю… Треба вміти витрачати гроші, Наталю Сергіївно. Це свого роду мистецтво. Тільки той, хто володіє ним, пізнає силу грошей… Приклад? Будь ласка! Візьміть Джона. Якби півроку тому я підійшов до нього на вулиці і запропонував тисячу карбованців за те, щоб заманив вас сюди, він у найкращому разі відмовився б або ж побіг би у міліцію. А тепер я витратив на нього менше тисячі, і він привів вас, погрожував ножем. Я накажу йому, і він поб’є вас, навіть заріже… Ось що роблять гроші, коли знаєш, як з ними поводитись.

— А навіщо ви даєте гроші мені? — не зводячи з нього очей, спитала Наталя. — Хочете купити?

— Я вже купив вас. — Шеф недбалим рухом посунув фотографію. — І ви коштували недорого. А ці гроші, в сумі, яка дорівнює вашому річному заробітку, даю для того, щоб ви не вважали мене за дрібного шантажиста. До того ж мені цікаво, як ви їх витратите. А втім, у таких справах жінки винахідливіші за чоловіків…

Наталя зціпила зуби, промовчала.

— Коли хочете, я можу порадити, як використати гроші, — вів далі Шеф. — Ви можете навіть збільшити цю суму. Та про це потім. А зараз давайте повернімося до ділової розмови, — він знову сів за стіл навпроти Наталі. — Про Пєтухову не питаю. Вона розкололася. Це поза всяким сумнівом. Мене цікавить Анісімова.

— Вона в психолікарні, — сказала Наталя.

— Симуляція?

— Не знаю.

— А що очна ставка?

— Анісімова підтвердила свої попередні свідчення.

— І все?

— Розповіла про мого батька.

— А ще?

— Все.

Шеф устав, підійшов до Наталі, посміхнувся — вперше за весь час — і раптом схопив її за волосся, задер голову.

— Зі мною не треба темнити. Не рекомендую. Я повинен знати все, що відомо Лежнєву. І я витягну з вас усе, якщо навіть доведеться завдати вам болю. Я вмію робити боляче, Наталю Сергіївно. Дуже боляче. Ви вірите?

— Так, — сказала Наталя, відчуваючи нестерпний біль у потилиці.

Він одпустив її і знову заходив по кімнаті. Ходив за Наталиною спиною, і це пригнічувало, викликало неприємне почуття безпомічності.

— Отже, Анісімова нічого нового не сказала?

— Ні.