Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

Але раптом чиясь важка рука спиняє Івана. Він обертається. Невисокий кволий чоловік, обіпершись об важкий блискучий меч, стоїть перед ним. Іван заціпенів.

— Життя — це не завжди благо, шановний, — протяжно вимовляє незнайомець.

Рука з мечем заноситься над дитинкою.

Іван розвертається. Меч влучає йому в спину, відбивається з розгону вниз. Дитинка кричить.

«Треба бігти, треба бігти чимдуж!»

Іван збирає всі сили…

Кінець третього мотиву

— Ну от бачите, не такий страшний виявляється чорт, як його малюють, а тим більше Чортів млин. Та воно млин млином, а в нас, звичайно, свій інтерес. І полягає він, на мою думку, в тому, що вже б час розкрити деякі приховані подробиці, аби дати ґрунтовну відсіч будь-яким нахабним та зухвалим сумнівам, що, мабуть, устигли з’явитися за цей час у моїх дорогих слухачів. Ото ж не будемо марно гаяти часу, а краще відправимось у захоплюючу подорож по туманному минулому деяких наших героїв.

Мотив четвертий

Про підготовку замаху на кошового та ще деякі факти з минулого головних героїв

«Проте цар, уклавши перемир’я з поляками і маючи намір повернути нас в їхні руки, вчинив з нами безсердечно»

(З листа Хмельницького до царя Олексія Михайловича, 1656 рік)

І

У маленької упириці на ймення Ксеня є один потаємний страх. Воно, може, звичайно, і не страх — страшок, а все ж тільки-но дівчина починає засинати (зазвичай десь по обіді, в якомусь зі своїх тимчасових помешкань — погребі, хаті з забитими віконницями, могилі), це відчуття мучить її. Юнці здається, що її схоплять зараз же і витягнуть на Сонце, на світло. Ксеня боїться, Ксеня дрижить усім своїм тендітним тільцем, благає когось невидимого про пощаду, але він, той невидимий, не хоче й слухати, хапає її за плечі, вибиває двері або розриває могилу, кидає Ксеню на землю, не зважаючи на її плач та благання. Іноді Ксені видиться, що з неї зривають одіж упритул до чорної сорочки з трунного сукна для того, щоб кровопивиця швидше згоріла.

Тисячі малесеньких голочок врізаються в бліду шкіру під тканиною, спричиняючи незносимий біль, чується нестерпний запах паленого. Ксеня верещить і прокидається у своєму упирському холодному поту, який, повірте, раз у сто холодніший за наш людський буде…

Але найстрашніше видіння трапляється все ж рідше, хоч і від цього не стає менш жахливим. У цьому видінні Ксеня бачить Всевишнього. Ксеня розплющує востаннє великі яскраво-зелені оченята, і картинка широкого, синього неба (остання картинка в її житті, що обіцяло бути вічним) яскравим сплеском заповнює бездушну порожнину Ксениного тіла пронизуючим поглядом Господа — Бога. І тоді здається Ксені, що то заповнює її упирську сутність справжня жива душа. Мертві холодні вуста розкриваються, і ось-ось має зірватися страшне слово, але, як і будь-який кошмар, цей також не досягає своєї кінцівки, бо надходить пробудження.

Яке ж то слово, що так лякає маленьку упирицю?

То звичне слово, про нього писано-переписано купу Євангелій і слово те: ПРОСТИ.

Одного разу, так нажахавшись, Ксеня мала розмову зі своїм князем Топешем, і той усе зрозумів без слів. Перед ранком він ввічливо постукав у її схованку, якийсь низенький погрібець.

— Увійдіть!

— Здрастуй, Ксеню.