Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

2

Коли Вістінґ вийшов з урядової будівлі, спекотне повітря пізнього літа шугонуло йому в обличчя. Він глибоко вдихнув, перетнув проспект Карла Югана і ввійшов на підземний паркінг просто перед будівлею уряду. Перш ніж рушити, висипав на пасажирське сидіння вміст конверта.

Новий код сигналізації — 1705. Крім зв’язки ключів, у конверті лежали чорний шкіряний гаманець, золотий годинник, мобільний телефон і кілька монет. Приватні речі Бернгарда Клаусена, повернені лікарнею.

Мобільний телефон давнішої моделі. Великий, багатофункціональний, з дуже місткою батареєю. Вона досі тримала заряд. Дисплей показав два пропущені дзвінки, але невідомо від кого.

Вістінґ відклав телефон набік, узявся до гаманця. Він був ледь вигнутої форми, пошкрябаний і потертий. Усередині — чотири різні кредитні картки, водійські права, страховка, дисконтні картки кількох готельних мереж і партійне посвідчення. У кишеньці для банкнот лежали 700 крон, кілька квитанцій і візитівка одного журналіста з «Афтенпостена». У фото-кишеньці — кілька фотографій покійних дружини й сина.

Ліса Клаусен померла, коли чоловік перебував на посаді міністра охорони здоров’я. Певно, не менше, як п’ятнадцять років тому, але Вістінґ добре пам’ятав ажіотаж у пресі, який викликала її смерть. Ліса працювала в найбільшому профспілковому об’єднанні Норвегії. Їй діагностували дуже рідкісну форму раку. Можна було вдатися до експериментального і надзвичайно дорогого лікування, але його не визнавали в Норвегії. Бернгард Клаусен, як міністр охорони здоров’я, був єдиним відповідальним за те, що його дружині не продовжили життя.

Ліса була на кілька років молодша за чоловіка. Синові на той час виповнилося десь добре за двадцять. Роком пізніше він загинув у ДТП. Дві трагедії спіткали Бернгарда Клаусена за такий короткий час. На якийсь період він самоусунувся від публічного життя, але згодом таки повернувся до політики й став міністром закордонних справ. Вістінґ знову склав у конверт мобільний телефон, ключі й гаманець і взявся розглядати золотий годинник. Ремінець теж золотий, у кожному разі, позолочений. На циферблаті — логотип Робітничої партії.

Він думав, доки секундна стрілка оббігла коло, поклав годинник у конверт і завів авто.

Найперше треба поговорити з Еспеном Мортенсеном. Еспен досвідчений технік-криміналіст, практик, який досконало володів своїм фахом, енергійний і всебічно освічений. А ще він вмів тримати язик за зубами, на нього можна було покластися, не боячись, що розпатякає таємницю кому не треба. Вістінґ перетнувся з ним уранці в коридорі поліційної управи, знав, що той тільки-но повернувся з тритижневої відпустки.

Вістінґ, прямуючи за місто, звернув на Е18 і набрав його номер.

Мортенсен відповів, але, здавалося, був дуже заклопотаний.

— Уже трохи прийшов до тями після відпустки? — запитав Вістінґ.

— Не цілком. Купа справ нагромадилася.

— Усе відклади! Ти мені потрібний в одному проекті.

— Овва! В якому ж це?

— Буду в Ларвіку за півтори години, — повідомив Вістінґ, глянувши на годинник на панелі приладів. — Прихопи з собою технічне обладнання і чекай на мене на паркувальному майданчику біля спорткомплексу в Ставерні. Звідти поїдемо разом.

— Що сталося?

— Потім поясню… Нікому нічого не кажи!

— І Гаммерові?

Нільс Гаммер був заступником начальника відділу, тобто Вістінґа, на час його відсутності.