Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Жарох нарешті глянув на мене, відвів очі, тяжко зітхнув і відмахнувся:

— Пішов геть!

9

Надворі на мене чекала ідеалістична картина «Доктор Зло і собаки». Крокодили оточили Дока з усіх боків і наперебій ластилися до нього. Він гладив їх, чухав за вухами, про щось говорив із ними, посміхався… Щиро, чорт забирай, посміхався. Здається, з крокодилами він був щасливим.

Навіть мене помітив не одразу. А коли помітив, посміхнувся й мені.

— О! — вигукнув він. — А я тут на тебе чекаю!

— Цілуватися не будемо, — попередив я, — і не просіть.

Я зараз не в настрої.

— Я хотів тобі одну штуку сказати, — він підійшов, взяв мене під лікоть, потягнув до хвіртки. Крокодили рушили слідом. Зараз вони мене з’їдять, подумав я, зараз приревнують до Дока, згадають Макса і з’їдять.

Та вони не з’їли. А Док, витягши мене на вулицю, швидко заговорив:

— Я знаю, що не подобаюся тобі, але, будь ласка, прислухайся до того, що я зараз скажу.

— Слухаю, мій генерале! — гаркнув я.

Він знову незрозуміло зітхнув, похитав головою, повів далі:

— Я знаю, що тобі ще не доводилося працювати з таким матеріалом. А мені доводилося. Тож прислухайся не до мене — до мого досвіду. Об’єкт дуже небезпечний. Навіть для тебе. Вважай, що справу маєш не з людиною, а з вибуховим пристроєм невідомої конструкції. Доки об’єкт поводитиметься нормально, не хвилюйся. Але завжди тримай зброю під рукою. І щойно щось піде не так — стріляй одразу, не вагаючись, в голову. Якщо тобі здасться, що щось іде не так — стріляй. Якщо тобі здасться, що тобі здається, що щось іде не так — стріляй. Секунда зволікання може вартувати життя. І не лише твого. Будь недовірливим як ніколи. Будь…

— Слухайте, — не витримав я, — ну чого ви до мене причепилися зі своїми батьківськими настановами? Чому це маю вислуховувати я, а не ваше плекане волохате чадо?

Док усміхнувся.

— А чадо вже вислухало. Вислухало і взяло до відома. Тільки в той самий момент, коли щось піде не так, чадо може розгубитися. А ти — ні.

Розгубитися? А може, воно просто не зрозуміє, що щось не так, бо для нього все буде так, бо воно — подібне до нашого об’єкта?

— Він хоч знає, хто він? — я вирішив тицьнути пальцем у небо для перевірки своєї здогадки. І вгадав… Док довго дивився мені в очі. Тоді всміхнувся — зрозумів, що я зрозумів. Відповів:

— А ти таки розумник, Джокере… Ні, не знає. І поки що йому краще про це не знати, добре?