Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

— Прокрутіть йому запис, — наказав Нестор.

— А варто? — невпевнено спитав бородатий дядько. Він іще ніби хотів щось додати, але Нестор відрізав:

— Варто.

Жарох клацнув пультом. Це був запис нашої розмови з Анею. Тієї, з якої зникло півгодини. Втім, на записі цей час не зник. Він залишився — тишею. Мертвою тишею, що аж дзеленчить у вухах.

Тишу я слухав хвилин п’ять. Усі мовчали.

— Далі буде щось цікавіше? — спитав я.

— А це недостатньо цікаво? — всміхнувся Жарох.

— Ні, просто це я вже почув.

— І що скажеш? — поцікавився бородань.

— Можливо, нас приспали…

Я не знав, що сказати. Я був розгублений. На якусь мить мені здалося, що це таки жарохова перевірка. Але — лише на мить. Надто серйозні люди зібралися в халупі, надто накрученими виглядали вони всі, навіть посмішка Дока була надто натягнутою. Щось насправді відбувалося. І малолітнє індиго сказало правду: світ таки не обертався навколо мене. І чомусь це було приємно. Приємно, що не дурять, що не тестують, що довіряють справу з тим, чого самі бояться. Так-так, бояться. Як інакше пояснити щільну, майже відчутну на дотик, шалену напругу, що висить у вітальні мого Жароха?

— Ще варіанти? — спитав Нестор.

— Час зупинився, — відповів я. І сам здивувався, як легко, як природно це в мене прозвучало. Набагато природніше, ніж попереднє «приспали».

— Ти так просто про це говориш, — зазначив Док, відкидаючи назад довгі світлі патли. Цікаво, подумав я, патлатість у Санаторії — це родинне? Що ж, Док, на відміну від Макса, хоча б знав, що таке шампунь і гребінець…

— У вас є інші варіанти? — підняв брову я.

Чесно кажучи, дуже хотілося почути: «Звісно, є!» Дуже хотілося, аби великі й розумні дядьки швиденько все роз’яснили, розклали по поличках, постукали мене, дурника, по лобі й дали якесь наступне завдання.

— Ще сьогодні ти стверджував, що час — це суб’єктивне й абстрактне поняття, — нагадав Док.

От причепився!

— Факти вплинули на мою думку, — ледь роздратовано пояснив я, — вам це не подобається?

— Простота сприйняття, — повідомив Жарох бороданю, кивнувши на мене, — одна з найнеобхідніших якостей для роботи.