Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Коли високе керівництво бігає, це завжди смішно. Але реготати над Доком чомусь не хотілося. Я просто посміхнувся йому вслід.

Він таки й мене порахував… Він і мене примусив посміхатися йому, а не реготати з нього. Він був спокійним, нормальним, зосередженим і чемним. Він не приховував фактів і чесно відповідав на мої питання. Що не кажи, а він вигідно відрізнявся від Жароха. І справа була не в тому, що ми з ним уклали мовчазний договір про моє мовчання в обмін на його інформацію… Справа була в тому, що він цей договір взагалі вирішив укладати. Жарох полюбляв командувати та ліквідовувати. Нестор полюбляв ліквідовувати та розчленовувати. Док полюбляв домовлятися та співіснувати. І я був на його боці. Тепер — на його боці. Незважаючи на всі нелюдські експерименти його Санаторію. Бо скажіть мені, що людського взагалі є в нашій Конторі? Що людського залишилося в нас? Нічого. Нічого, крім, можливо, саме цього вміння домовлятися та співіснувати.

10

Судячи з усього, свічок індиго так і не принесло. Принаймні світло за щільно завішаними гардинами у квартирі об’єкта не мерехтіло. Воно було сталим, спокійним, електричним.

Не вміє наша молодь створювати романтичну атмосферу…

Чи її вже створюють якось інакше, а я, динозавр такий, досі вважаю свічки ідеальним для неї, атмосфери, чинником?

Я голосно й смачно позіхнув. Довге очікування ніколи не було для мене проблемою. Тим більше — в таких комфортних умовах. Проблема полягала в іншому — мені треба було чимось займати думки. А думки останнім часом у мене були стабільно неадекватними. І ще більш неадекватними стали зараз, коли мені, нарешті, роз’яснили ситуацію і все мало б стати на свої місця, навіть у моїй голові.

Та де там! Не на ту голову нарвалися!

Точніше, це моя голова нарвалася не на ту ситуацію…

Не вмів я впорядковувати думки, коли навколо відбувалося щось надприродне. Повірити — це одне (тим більше, за наказом шефа), а от що далі… Мене такого не вчили. Та й самому якось не випадала нагода навчитися.

Теорія Мауглі знову й знову виринала назовні. Теорія звірів і людей. І те, що ми (вся наша контора) у цій теорії були звірами, здавалося досить логічним. Кажуть, що про людину судять за її вчинками. Так от — якщо взяти мої вчинки, то я і не людина зовсім. Абсолютно не людина. Антилюдина.

Чорна діра, яку бачив Макс, мала б бути у моєму серці.

Я звір. Великий і сильний, часом навіть розумний, але — звір. У мене навіть совісті немає, бо знаю, яка я гадюка, — а не болить нічого. Не турбує, не муляє.

Мої шефи, мої співробітники, навіть дівчинка на ресепшені в головному офісі Контори — всі звірі. Всі вбивці.

Звичайну дівчинку туди просто так не взяли б… Усі актори, розумники, генії своєї справи. Але — вбивці. Сповнені ненависті до всього живого й безпідставних підозр параноїки. І перетворюємо на собі подібних усіх, хто потрапляє під гарячу руку й холодну голову.

Всі — це наразі Макс і Аня. Макс — уже наполовину звір, Аня невдовзі ним стане. Або помре. Отакий вибір у них, у людських дитинчат.

А чим вони кращі за нас? Чому це я раптом вважаю їх не м’ясом, а людськими дитинчатами? Дуже просто — вони здаються мені сильнішими за стандартне м’ясо, а можливо — навіть за нас. Такий у нас, у звірів, критерій — хто сильніший, той і правий. І це нормально. Це знову ж таки еволюція, природний відбір.

До речі, собаки дуже гарно вписалися б у теорію Мауглі.

Ми з ними однієї крові, а от Аня — ні. Ми звірі, вона — людина. Настільки людина, що не може бути своєю для них, надто далеко від них відійшла. І віршики її про нещасних звіряток сюди ж зарахувати можна…

Ех, шкода звіряток… Шкода собак… Шкода нас… Шкода її…