Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Цікаво, а чи відомо тобі, Доку, що Макс сам хотів цього вбивства? І чи не замислювався ти над тим, що це він примусив вас убити? Можливо, його сили завжди були активними, Доку, просто спрямованими проти вас і тому вами не поміченими?

Ні, це вже працює уява. Чи параноя. Чи ще щось таке, психічне, зовсім мені зараз не потрібне.

— Все було марно. Ми готові були вже кинути експеримент, але я вирішив спробувати останній шанс — особистий контакт і вербування. Якби він не погодився, певно, нам довелося б ліквідовувати його. Але він погодився. Декілька років роботи в Санаторії — і він став хоч якось працювати.

Проте він так і не відновив усе, що міг у дитинстві. Він залишився пасивним. Він не може впливати ні на простір, ні на час, проте дуже тонко відчуває світ. Відчуває такі матерії, про які ми з тобою поки що навіть не здогадуємося… От і все, що він може… Шкода, звісно, що ми зламали його…

Докові й справді було шкода. Йому було сумно. Чомусь хотілося допомогти, заспокоїти якось (у, кляте НЛП у професійному виконанні!). Я навіть знав як. Я міг би сказати: «Це не ваша провина, що ви зламали його. Ви просто виховали його так, як виховували вас. А він був не таким, як ви… Тут, напевно, треба було обирати — здібності чи перетворення на людину».

Господи, і як же просто я про все це думав. Як логічно й зрозуміло виглядало все, у що я ще сьогодні вранці відмовлявся вірити.

Я навіть почав мислити метафорично. Макс здавався мені таким собі Мауглі — людським хлопчиком, якого знайшли та виховали звірі. А тепер ці звірі чомусь хочуть, щоб виховане ними дитинча перетворилося на людину…

Так, чудово. Жарох і Док мають піти в актори, а мені, здається, час записуватися в письменники. Що за ідіотські порівняння? До чого тут взагалі довбаний Мауглі? Певно, на цю думку мене наштовхнула цитата про «ми однієї крові», яка надто часто звучала останнім часом — і в моїй голові, й поза нею.

Док замовк, поліз за черговою цигаркою.

— То Макс уміє лише відчувати простір і тонкі матерії в ньому? — спитав я.

— Так. Саме тому ти маєш бути наготові. Його надприродні сили не працюють так, як сили об’єкта.

— А думки він справді вміє читати?

— Справді. Іноді. Навмисно поки що ні, а мимоволі часом щось перехоплює.

— А сни? — спитав я.

— Сни? — здивувався Док.

О! То він не чув п’яних нічних одкровень! І не знає нічого про сни! Прикидається? Чи ні? Навіщо йому прикидатися, якщо вже виклав майже всю історію роботи над об’єктом «Макс»? Секретним об’єктом, до речі…

— Так, сни. Він казав, що його сни справджуються.

Док замислився.

— Дивно, — повільно промовив він, якось незрозуміло дивлячись мені в очі (здається, також намагався визначити, дурю я його чи ні, і якщо дурю, то навіщо), — мені він такого не розповідав… Втім, — знову відкинув назад волосся, ніби скинув із себе недоречні думки, — втім, це цілком можливо. Віщі сни — ще один спосіб відчувати навколишній світ. І не настільки унікальний, як, наприклад, читання думок.

Ні, все ж таки індиго щось приховувало від керівництва. І тоді, серед ночі, прикидаючись п’яним, намагалося щось сказати мені. Лише мені, обходячи зайві вуха й очі. Що?