Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Депресія. Певно, так називається цей емоційний стан — усіх шкода, а зробити нічого не можеш. І не хочеш. І не знаєш, що можна зробити. І навіть машина часу тут не врятує.

Нікого не врятує…

Я вкотре зрозумів, що треба припиняти думати. Якщо не можеш думати логічно, то краще не думай взагалі. Сиди і розглядай собі квіточки в травичці. Цікаво, до речі, що це за квіточки? Малесенькі, фіолетові… Ніколи раніше їх не бачив.

Чи просто уваги не звертав? Бо думки мої раніше завжди йшли у вірному напрямі (або у декількох вірних напрямах водночас), бо думки раніше стосувалися конкретної справи й моєї поведінки у цій справі: коли й кого вбивати, як кому відрекомендовуватися, з ким «працювати», а кого не чіпати, яку обирати зброю, в який момент її діставати…

А й справді — цікаві вони, ці фіолетові малюки. Не схожі на жодні інші квіти. Може, це присутність Ані так на них впливає? Викривлює не лише простір та час — змінює ще й флору… а може, й фауну… О! А може, вона радіаційноактивна? Якщо врахувати теорію про неземне походження, то чому б ні?

Я знову почав губитися у своїх вигадках (ступінь імовірності яких чомусь був пропорційним до ступеню їхньої абсурдності), коли в Ані, нарешті, вимкнули світло.

А ще за півгодини Макс подзвонив.

Двері були вже відчинені, тож я тихенько прослизнув до темної квартири. Макс схопив мене за рукав, притулив пальця до губ, наказуючи мовчати (ніби зазвичай я, потайки вдираючись серед ночі до чужого помешкання, починаю його огляд з волання пісень «Арії»), та затяг до кімнати, де смерділо бабцею.

— У тебе часом немає радіометра в кишені? — тихо поцікавився я.

— Навіщо тобі? — здивувався Макс.

— А що — є? — здивувався у відповідь я.

— Немає…

— Тоді нащо питаєш?

— Просто цікаво…

— Цікаві довго не живуть… Дитина спить?

— Спить. Снодійного має вистачити на декілька годин.

— Так ти її снодійним приспав, — розчарувався я. Макс відмахнувся від мене й підвівся.

В її кімнаті було темно. Чомусь — темніше, ніж у всій квартирі. Можливо, тому я не одразу помітив найголовнішого — в її кімнаті було порожньо. В її кімнаті не було її.

— На декілька годин, кажеш? — голосно поцікавився я та клацнув вимикачем.

Макс здивовано закліпав очима. Обернувся, ніби намагаючись знайти Аню десь у коридорі, вибіг з кімнати й повернувся за хвилину. — Її ніде немає, — розгублено повідомив він.