Галка

22
18
20
22
24
26
28
30

Десантники сиділи біля хворого Галки і скошеного, мов косою, горем Латиша, опустивши голови.

Була північ. Починалася нова доба, дев"ятий день їхнього перебування у курляндському «котлі» з дев"яти визначених командуванням фронту, щоб допомогти Червоній Армії догромити тридцять Шернерових дивізій.

10

— Ти можеш іти? — крізь сон пізнав Галка голос командира, прокинувшись від кашлю.

Він розплющив очі й прислухався. Об натягнуті на жердину плащ-палатки, що, як дах, опускалися донизу в обидві сторони, билися краплі дощу.

— Ти міцно заснув, і ми ждали, поки прокинешся, — знову озвався Кудрявий. — Йдемо, куди веліло начальство.

— Ось як! — прошепотів Галка пересохлими губами й закашлявся.

— Тс-с-с… — раптом просунулася в намет голова Коропа.

Вартовий конспірації і порядку приклав палець до рота і сказав:

— Таки ожив…

— Іти можеш?.. Орел і Латиш змайстрували носилки для тебе з плащ-палатки. Нам треба йти, Галко. Ранком сюди наваляться карателі. Вони, певне, здогадалися, що ми тут, по сей бік шосе…

Галка мовчав, думав про Тайду. Вчора він чув розмову про неї, сам щось вигукував. Але в деталях і не знає, як вона загинула. Зараз ту смерть страшно навіть уявити. Яка несправедливість! Сотня, дві чи й три фашистів проти одної!..

— Усі готові до виходу. Вчора Август приніс три хлібини і шматок шинки. Підкріпилися… Хліб пахне тмином чи м"ятою. Житній… — умовляв друга Кудрявий, простягаючи окраєць хліба і шматочок шинки, продимленої березовими дровами. — Яке ароматне це сало! Знають у ньому толк ці латиші. Сам би ще з"їв, але тобі залишив…

— Не хочу їсти. Пити…

Хтось подав йому в казанку ледь теплого напою, завареного і за ніч настояного на листі лісових ягід. Галка випив і віддав казанок.

— Хліб який! Житній. А ти ж народився у житі. Хліб додасть тобі сил, — все вмовляв хворого командир. — Йти можеш?

— Нащо питаєш, коли треба…

Чоботи й онучі Галки були сухими. Подумки він подякував хлопцям і взувся. Ще з намету побачив чотири пари ніг, що стирчали з-під плащ-палатки.

Галка виліз із свого куреня. Обличчя зволожили холодні краплі. Хтось накинув на його плечі плащ-палатку з башликом. Це — німецька, трофейна, плямиста, хоча зеленкуватих плям Галка зараз і не побачив: було темно.

— Треба йти, друже! — сказав Короп.