Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Потерпілого щойно оглянув професор Возіянський, — сказав лікар. — Якісь висновки робити рано, але за попереднім діагнозом у хворого сильно травмовані внутрішні органи. І, здається, найбільше постраждала голова. Хоча, кажу вам, ми дещо здивовані тим, що зовні на тілі майже немає ознак побиття. Ще раз повторю: всередині у постраждалого немає живого місця.

— Лікаре, — без прелюдії почав Зорій, — скажіть, будь ласка, чи не помітили ви або професор Возіянський, що тіло потерпілого побито більше з якогось одного боку, точніше — з правого?

— Вибачте, панове, але я ж сказав, що зовнішніх ознак взагалі майже немає, а решту ми встановимо після більш детального обстеження, яке ми зараз і розпочнемо.

— А в якому стані зараз хворий, чого можна чекати, які медичні прогнози?

— Хочеться помилитися, але, думаю, перспективи в нього не райдужні.

— Зараз під’їдуть міліцейські експерти, вони теж оглянуть потерпілого для кримінальної експертизи. У них дещо інші

завдання, ніж у вас, хоча вони теж професійні медики. — Симко подивився на Зорія, мовляв, що ще ми тут маємо з’ясувати? Богдан Данилович знизав плечима.

— Тоді ходімо потрошити охорону. Хоча Миколка своє діло знає. Мабуть, уже все з’ясував, — Симко повернувся до лікаря. — Ось моя візитка, прошу вас — зателефонуйте, коли більш-менш щось вималюється.

Зорій і Симко вийшли. Біля входу в лікарню на них уже чекав Микола.

— Петре Миколайовичу, — почав доповідати старший лейтенант, — з попередньої розмови з тими дебілами вдалося встановити, що Бойченко прибув на територію дачі приблизно о 19-й годині. Наказав готувати вечерю, а сам пішов прогулятися лісом — біля свого палацу. Там того лісу кіт наплакав — гектарів чотири-п’ять. Усю територію обнесено височенним парканом з колючкою, периметр охороняється. Проникнення сторонніх на територію майже виключено. А хвилин за тридцять, коли приготували вечерю, охоронець пішов кликати хазяїна і знайшов його метрів за триста від будинку. Бойченко лежав на траві горілиць і, як спочатку здалось охоронцеві, спав. Але розбудити не вдалося — був непритомний. По рації викликав допомогу. Перенесли тіло ближче до будинку — там достатньо світла — і переконалися: з хазяїном біда. Запанікували, швидко прийняли рішення везти у Феофанію, завантажилися, й ось вони тут. Само собою, ніхто нічого не знає, і версій — жодних. Можна припустити, що хтось проник на територію дачі, побив Бойченка й так само зник. А можливо, причетний хтось із своїх.

— Версії висуватимемо потім. Зараз бери ще хлопців і дуйте на дачу Бойченка. Усе прочесати, перелопатити, перетрусити. Поки що — з добровільної згоди його рідних. Потім буде дозвіл прокурора, і зробимо капітальний обшук, — Симко дав зрозуміти, що інструктаж закінчено.

— Петре Миколайовичу, — Микола не поспішав виконувати наказ Симка, — як я зрозумів із розповідей охоронців, на дачі Бойченка нікого з його рідні немає. Можливо, вони там ніколи й не бували. Принаймні я так зрозумів.

— Тоді вперед, шмалять без будь-якого дозволу. Візьміть «Беркут», тільки глядіть там, без трупів.

— Товаришу підполковнику… — почав було Микола.

— Я сказав — уперед, — різко перебив його Симко. — Уперше, чи що?

Старший лейтенант мовчки крутнувся на місці й швидко пішов до міліцейської машини.

— Зараз розбігаймося, кожен по своїй лінії збираймо все, що зможемо, завтра сюди, — Зорій потиснув Симкові руку.

Опівночі їхати на роботу не хотілося. Але Богдан Данилович знав — там його чекає Яруга.

6

Зорій зазирнув у кабінет Яруги. Той сидів за столом і щось читав.