Покарання

22
18
20
22
24
26
28
30

— Але ж так не правильно! Я цілком нормальна людина. Окрім кількох наркотичних глюків я усе добре усвідомлюю. І я не хочу тут знаходитися, втрачаючи своє життя. В мене є твори, які треба публікувати. Мені треба зустрічатися із видавцями та читачами. Випускайте мене звідси! Випустіть!

Я кричав, ледве тримаючи себе в руках, а він спокійно на це реагував. Мовчки дивився, як цікавий фільм без жодних коментарів.

— Остапе, я нічим тобі не допоможу. Як лікар я не маю права тебе пускати у суспільство в такому безконтрольному стані, — спокійно зауважив він. — Наркотики привели тебе до безодні. Ти вигадав світ, де існує Долина, село Глибоководне та дух Психотроп-Маг. Але щоб це зупинити, ти повинен залишити усі наркотики в минулому. Раз і назавжди.

Я мовчу, бо від цієї думки стає страшно.

— Я не готовий до цього зараз. Це так складно, — невпевнено зауважив я.

— Усе відбувається в голові. Коли в тебе є мета, то усе зайве ти залишиш. Потрібно лише усвідомлено відмовитися від цього. Не для близьких людей і навіть не для здоров,я. А для самого себе, щоб жити повноцінним життям. Я відмінив більшість транквілізаторів, які тобі прописали тут. З твоєю нервовою системою та наркотичною залежність це може призвести до тяжких наслідків. Не вважай себе божевільним. Просто прийми це як належне. Це чергова пригода в твоєму житті, яка дає шанс почати життя з чистого аркушу. От почни спробу.

Я не знав, як на це реагувати. Більшість речей накривали мене своєю відвертістю та прямолінійністю.

— Коли наступного разу, зустрінеш Долину або ще когось, то поведи себе інакше. Перекресли звичайний сценарій, який прописаний у твоїй свідомості. Дивився на все відсторонено, як спостерігач, а не учасник. Намагайся до усього відноситися з долею гумору та вибирати у що вірити. Можеш навіть проекспериментувати. Спробуй сказати Долині, що вона не існує. Переконай її в тому, що існуєш лише ти. Якщо ти сильно у це повіриш, то значно подолаєш хворобу.

Пилип вийшов, залишивши мене на одинці. Мені було над чим подумати. Правда, я не знав з якого боку треба підступитися. Тепер не зрозуміло, у що можна вірити. Пшеничний казав про вибір, але я не готовий зараз вибирати.

Я лише хотів спокою. А більше усього втекти звідси. Бо усі абстрактні балачки, лікування гіпнозом та препаратами починає мене дратувати.

2

Я виходив на балкон і повільно курив сигарети. Свіже повітря і тютюн мене заспокоювали. Треба було знайти розумне пояснення цим речам. Або навіть спочатку втекти звідси непомітно, а на волі шукати вихід із цього ненависного лабіринту. Так, тепер можливість втечі не здавалася мені божевільною ідеєю. Але такою можливості поки що не було. Окрім того, Пилип перестав мені вірити і я не знав на кого можу розраховувати. Надія залишається на Зоряну, але й вона сумнівається у моїх словах. А може вона вже взагалі мені не вірить, вважаючи мене психом і просто робить вигляд, ніби усьому вірить, щоб заспокоїти.

В принципі втекти звідси не так важко, як здається на перший погляд. Але що мені робити далі, як опинюся на волі? Куди йти і що саме потрібно шукати, щоб зупинити ці містичні події? Трохи, подумавши, я зрозумів нарешті чого мені не вистачає. Після прийому психотропних речовин, я відкрив двері до іншого виміру. Отже, можна спробувати ще раз використати психоделіки, щоб закрити двері назавжди і не повертатися до безглуздих галюциногенних відчуттів. Проблема була лише одна: де дістати ці наркотики. Те, що вони можуть мені допомогти відкрити іншу реальність і повернутися назад, я навіть не сумнівався. Але в цій психлікарні їх точно не знайдеш.

Хіба що поцупити лікарські препарати, на шталт морфію чи кетаміну. Але як мені їх дістати?

3

Зоряна приходила мене провідувати після обіду. Я гуляв по території клініки, не звертаючи уваги на божевільних, що витворяли казна-що. Власне, коли більше місяця знаходишся у цьому закладі, то до усього звикаєш і стаєш частиною цієї лікарні. Стаєш одним із них, таким же ненормальним психом. Правда, я вважав себе ще при ясному розумі. Але як дівчина мене сприймає тепер? Оце я і намагався з’ясувати.

Зустріч була трохи стриманою та напруженою. Зоряна поцілувала мене в губи, але цей поцілунок був скоріше формальністю, необхідністю підтримувати наші стосунки, ніж приємним, спраглим, солодким бажанням відчувати поруч себе кохану людину.

— Як ти тут? — просто спитала вона.

— А ти, як думаєш? Лайно! Хреново тут знаходитися! — випалив я.

Зоряна опустила очі і мовчала. Я скористався паузою, закурив сигарету. Принаймні цей ритуал відволікав мене від усіх кепських справ.

— Зоряно, ти хоч віриш мені? Віриш, що я нормальний. Я цілком усе усвідомлюю… Поговори з Пилипом…

— Ти став іншим… — задумливо мовила дівчина, уникаючи зі мною прямого контакту очей.