Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

«Аз» –

М-И-Р-О-С-Л-А-В-А.

Вона вже тут…

V

Максима збудив крик.

Глянувши на зорі, він зробив висновок, що вже десь за полуніч. Трохи занепокоївшись, усе ж піднявся, взяв шаблі та пішов на крик. Шабель у нього було дві. Не так, як у звичайних козаків, по одній, а дві. Дивні такі шаблі… Рукояті якимось мотузком оперезані туго, а на лезах візерунки дивні — не православні, це точно.

Крик був дівочий. Він долинав із ближнього яру під дорогою, та ще пак чувся голосний регіт.

«Люди…» — подумав Максим і полегшено зітхнув.

— Відпусти! Відпусти, виродку!!! Відпусти зараз же, а то..!

— А!!! Вкусила бісова дівка!!! Ловіть її!!!

«За’ ти в мене вловиш…» — тихо промовив Максим і кинувся в хащі обабіч того гурту.

Нападників було з дюжину. У козацьких жупанах і шароварах, але таких поношених і дірявих, що Максим відразу зробив висновок — не запорожці. Може, були колись… Втікачі, розбійники або зрадники — одне із трьох. Дезертири, як зараз кажуть. Тоді таких було тисячі. Тікали всі — козаки, ляхи, москалі, татарва і т. д. і т. п., тікали і нищили все на своєму шляху. Крали, громили, вбивали і ґвалтували. Спалювали цілі міста з соборами і людьми в будинках. П’янствували, а пропивши все до послідньої копійки, починали спочатку.

— Виходь, лярво! Тобі все одно од нас не сховатись!

— Ти до мене виходь…

Максим якимось несподіваним чином уже стояв трохи вбік від центру збориська, обличчям до ватажка.

— Що за маячня?! Ти звідки взявся?!! Та я тебе..!

Ватажок схопив шаблю і кинувся на Максима. Той виставив руки в боки, в кожній по шаблі, і понісся веретеном через гурт, хитаючись то в один, то в інший бік аж до самої землі. Через мить троє разом із ватажком валялися, стікаючи кров’ю, на землі, а остача повтікали.

— У, шайтан… — вигукнув переможець, а затим, сплюнувши, іще щось незрозуміле.

— Дівчино, виходьте! Чуєте, що кажу — не бійтесь мене! — трохи помовчав, тоді: — А хочете — бійтесь! Але ж повірте, шо залишатись тута самій у таку пізню годину ше небезпечніше!

У хащах щось зашаруділо, а через мить показалася людська постать…