Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

— Его пытали?

— Не могу знать.

Пожарський читав лист, сильно занепокоєний.

— Сукины дети. Это татары. Точно татары, их проделки. Но как с резервом? Украсть десяток-другой лошадей — еще куда ни шло, но умыкнуть весь конный резерв! Ну, князюшка Александрушка, мать твою!.. Ладно, давай, что там еще?

— Вот.

Вартовий подав Пожарському скривавлений папірець. То був лист, згорнутий у сувій.

— Ты посмотри, как почтового пса, сволочи… — пихтів Пожарський, — вот леший, точно — татары.

У листі був напис кров’ю на ламаній російській і відбиток людської долоні.

Напис звучав приблизно так: «Ласкаво просим ко дверям Ада!» і внизу печатка.

ІІІ

— Що накажеш робити? — Максим Галі.

Стоять вони на тому ж майдані коло церкви. Перед ними повно людських трупів. Галя бачить це все, і щось страшне у неї в душі перевертається. І наче хоче душа втекти з чужого їй тіла. Бо вже ось так тривожно зблискують очі. Щось свербить у піднебінні.

— У мене крутиться голова.

— То нічого …

Максим дивиться на дружину, і в нього наче ось-ось потечуть сльози.

«Колись це, мабуть, мало статися. Вона не могла бути все життя просто людиною. Ну шо ж, тепер дороги назад нема»

— Степане! Іди сюди! Скажи, хай шукають чорні рядна, понакривайте он усіх. Та не барись, бо сонце он майже зайшло.

Максим помовчав. Тоді одвів дружину трохи вниз до річечки між верби.

— Галю, кохана моя. Я не знаю, шо буде далі. Не знаю, чи зміниться все, чи буде, як раніше. Я не маю уявлення. Але шо б там не було, знай: я тебе завжди кохав. Я хочу тобі дещо сказати. Я ніколи тобі цього не розказував, але зараз мушу. Хочу, шоб ти знала. Я страшна людина, Галю. Я зрадник, убивця й чаклун. Мені вже більше років, ніж здається. На мені прокляття, і я не можу померти. Отак, серце. Прокляв мене мій учитель, старий характерник, давно-давно. Степан та інші хлопці теж прокляті. Вони покинули мене на поталу туркам, а самі втекли, зрадили мене. Вони тепер завжди зі мною. Це їм кара за злочин. Отак. Біда в тому, шо я не знаю умови прокляття і не можу його зняти. А може…Хтозна. Можливо, я вже перехотів його знімати. Не знаю. Може, й так. Я, серце, убив багато людей, ше більше зрадив, і гріхам моїм нема прощення. З турецької неволі я був утік, і бути б усьому інакше, але якось так усе пішло, закрутилось, життя не повернеш назад. Ставало тільки гірше. Здавалося, скрізь одне й те саме, і виходу ніякого нема. Лише смерть, права на яку я все одно був позбавлений. А жити здавалось ше важче. Я був одинак, сам, один проти всіх чи просто один, сам за себе, мені здавалось, усі так чинять, а може, воно так і було. Навкруг лише горе, розруха, убивства, грабежі, смерть, нещастя, і дим, Галю. Мені снився дим. І більше нічого. Сам лиш дим. Стільки я безчинств тоді учинив, стільки злочинів, нема прощення гріхам моїм. А чи й просив прощення хто? Мені здавалось, шо ніде і просити того прошення, бо нема і церков, а вкруг один лиш дим. Дим від попелищ на місці тих церков, монастирів, колишнього життя. Нема прощення гріхам. Отак. То ж я хочу тебе попросити, вас попросити: ви з Наталкою — єдина мені рідня і близькі люди. Відречись від мене, Галю, я не хочу, щоб мій гріх упав і на тебе. Відречись від мене, бо ти перша людина, якій я хочу добра, ви сім’я моя, і весь мій світ, усе моє життя. Зречіться мене.

Галя плакала. Гірко, гірко плакала. Сльози струмками текли по щоках, падали на сорочку і аж додолу. Вона здійняла очі на Максима.