Сонячний Птах

22
18
20
22
24
26
28
30

Потім змішав барвники й почав малювати горде, схоже на бога обличчя людини з білою шкірою, червоно-золотистою бородою й величною ознакою мужності. Коли він працював, то здавалося, що примарні голоси перешіптуються десь глибоко в скелі, у скарбниці царя.

– Гаю, я дуже змерз. Зроби мені послугу, старий друже. Доведи свою дружбу, як передбачив оракул.

– Я не можу, Ланноне, я не можу.

– Мені холодно й боляче, Гаю. Якщо ти любиш мене, ти це зробиш.

– Я люблю тебе.

– Лети для мене, Сонячний Пташе.

Коли старий чоловік працював, вітер свистів і зітхав у скелях, і його зітхання було таким, яким міг зітхати чоловік, що втратив свою любов і свою батьківщину, відмовився від своїх богів і подарував прощення другові. Він міг так зітхати й тоді, коли брав меч, ще забризканий кров’ю друга, твердо закріплював рукоять у щілину в кам’яній підлозі, притуляв гостряк собі до ребер і падав на нього.

Замість епілогу

РЕНД ДЕЙЛІ МЕЙЛ

27 травня

Смерть мультимільйонера фінансистаЛорен Стервесант помирає від таємничої хвороби

Ботсвана, середа. Добре відомий мільйонер, фінансист і спортсмен містер Лорен Стервесант із Кляйне Шуур (Сендаун, Йоганнесбурґ) помер учора після короткочасної хвороби.

Містер Стервесант відвідував археологічні розкопи нещодавно відкритого карфагенського міста в Ботсвані. Керівник експедиції доктор Бенджамін Кейзин також захворів на хворобу, яку вважають інфекційною.

Доктора Кейзина доставили до Йоганнесбурґа, де представник шпиталю заявив, що його стан критичний.

ФАЙНЕНШІЕЛ ГАЗЕТ

28 травня

Екстрене повідомленняАкції компанії «Англо-Стервесант» падають на 97 пунктівПаніка на біржі

Голланд-стрит, понеділок. Після повідомлення про смерть містера Лорена Стервесанта, президента компанії «Англо-Стервесант», акції групи компаній «Стервесант» різко впали сьогодні на йоганнесбурзькій біржі.

СТАР

3 червня

Знаменитий археолог приходить до тями

Йоганнесбурґ, п’ятниця. Після десятьох днів, проведених у комі, доктор Бенджамін Кейзин сьогодні прийшов до тями, як повідомляє офіційний представник шпиталю.

Доктор Кейзин є директором Інституту антропології й африканської доісторії, й саме він відкрив стародавнє карфагенське місто Опет. Він захворів на рідкісну грибкову інфекцію, підхоплену на розкопках свого недавнього відкриття.