Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

— Далі? Далі чекатимемо на неї. Дуже мені хочеться з нею побалакати. А поки що в тебе є час на доповідь.

— Яку доповідь?

— Детальну. Мені потрібно знати все: як пройшло побачення, про що ви говорили, як вона себе поводила, чи було щось дивне. Коротше кажучи, все.

— Добре, — погодився Макс і почав доповідь.

Його поведінка все ж таки була незрозумілою. Я ніяк не міг второпати, якого лисого він слухається мене. Чому так беззаперечно виконує мої накази. Вже не прохання навіть — накази. Це ніяк не в’язалося з характером волелюбного (аж до вбивства майже рідного батька) хлопчика, який постійно перевищує службові повноваження заради забавки. Чогось він від мене хотів… Чого?

Побаченням їхню зустріч назвати було важко. Щойно Макс з’явився на її порозі, Аня схопила його за руку, потягла до столу, всадовила там, схопила пляшку, сама відкоркувала, сама налила, випила, знову налила і почала розмову. Хоча й розмовою це б Макс не назвав. Це був радше допит. П’яний нервовий допит на тему: «Навіщо люди брешуть».

Вона ставила складні питання й вимагала миттєвих відповідей, стукала кулачками по столу, зривалася на крик, наводила приклади, вимагала від Макса його власних прикладів. Вона виглядала дуже дорослою й абсолютно скаженою.

Макс ледь устиг якось відволікти її увагу й підсипати таки те кляте снодійне, але то була мить, лише мить, після якої Аня знову взялася за своє.

— І знаєш, — Макс злегка сіпнув плечима, — мені раптом здалося, що вона знає все. Все про нас. Що розуміє все й намагається щось довести. І що снодійне вона дозволила собі підсипати навмисно, а тепер… а тепер зникла, щоб нам легше було тут усе оглянути.

— Тобі здалося? — перепитав я. — Чи ти вважаєш, що так все і було насправді?

— Не знаю… Але, Джокере, бачив би ти її очі…

О, згадав я, а це ми вже чули… І чого вони всі причепилися?

Очі як очі. Гарні такі, світлі очі…

— Вона просто зациклилася на темі брехні… І найголовніше, я не міг зрозуміти, до чого вона веде, для чого їй мої відповіді…

— Так, важко тобі довелося, — усміхнувся я, — розумію…

Макс запитально глянув на мене. Я дивився йому в очі.

Серйозно, уважно, довго.

«Ну! — подумки спонукав його я. — Думай! Що я можу мати на увазі? Лише те, що хтось нещодавно і мене допитував, і від мене вимагав відповіді, і я не знав, до чого цей хтось веде. Давай! Прояви себе якось! Я ж і досі не розумію, до чого ти вів!»

— Тобі вже повідомили, що в нас залишилося мало часу на неї? — спитав Макс.

Я ледь не сплюнув. Ні, треба таки було його вбити…