Звірі

22
18
20
22
24
26
28
30

Зазвичай після моєї розповіді співрозмовник починав свою.

Та щось утримало мене від такого кроку зараз. Десь у глибині душі я раптом відчув — не подіє. Просто не спрацює на Ані.

Надто дорослі в неї очі. Не дитячі, не людські навіть… Мої очі, Жарохові, Докові — очі серйозного й перевіреного не в одній справі агента, який не поведеться на такий дитячий прийом.

Гм… А щодо агента — це можливо. Чому вона обов’язково має бути з-під землі чи з іншої планети? Чому не з іншої країни? Хтось обскакав Дока у дослідах із надприродним, запрограмував немовлят і підкидає їх тепер нам…

Ні, не треба знову починати. Це не моя справа. Моя справа — поговорити з нею зараз, витягти з неї якомога більше та скласти звіт. Все.

— Бо діти можуть бути жорстокими, — блиснув знанням банальних фраз я.

— Не можуть бути, а є, — повчально виправила мене вона.

— Чому ж? — удавано здивувався я. — Не всі…

Вона помотала головою.

— Всі, — твердо сказала вона. — І завжди. Саме тому дорослою може бути лише людина, що відчула справжній біль. Вона розуміє, як боляче може зробити комусь. А діти, які не пройшли через це, — ні.

Що ж, якщо діти — це приклад жорстокості, то я можу й справді вважати себе немовлям… Утім, моя жорстокість — це лише умовний рефлекс, напрацьований роками співіснування з Жарохом. Аня ж, судячи з її слів, вважала жорстокість рефлексом безумовним.

— А ти розумієш? — спробував знову перейти на особистості я.

— Чому я так цікавлю тебе?

Ну що це за звичка — відповідати питанням на питання?

Хіба не можна швидесенько розповісти мені щось таке земне,людське, зрозуміле для шефів? Щоб я зміг оцим земним позатикати їм роти й забути про справу?

Можна й навпаки… Різко позеленішати, вихопити з кишені лазер і заявити, що сьогодні починається поневолення землян. Щоб я зміг ліквідувати загрозу і знову ж таки — забути про справу.

— Ти цікавиш Макса, отже, й мене. Він мій брат, я хвилююся за нього.

— Думаєш, я ображу його?

Скільки можна діставати мене безглуздими питаннями?

Треба перехоплювати ініціативу.