Першому гравцеві приготуватися

22
18
20
22
24
26
28
30

Коли я досяг фінальної сцени фільму, то вже починав смикатися від виснаження. Я не спав понад двадцять чотири години поспіль, весь цей час підключений до симуляції. Остання дія, яку я мав виконати — дати суперкомп’ютеру ВОПР10 команду «грати з самим собою» в хрестики-нулики. Оскільки кожна гра закінчувалася внічию, це був неймовірно ефективний спосіб показати комп’ютеру зі штучним інтелектом, що глобальна термоядерна війна — теж гра, в якій «єдиний виграшний хід — не грати». Це не дало запустити всі міжконтинентальні ракети Сполучених Штатів на Радянський Союз.

Я, Девід Лайтман, юний комп’ютерний ґік з передмістя Сіетла, самотужки запобіг кінцеві людської цивілізації.

Командний центр NORAD11 вибухнув радістю, і я чекав появи титрів. Але їх не було. Замість цього всі персонажі навколо зникли, залишивши мене одного в гігантському штабі. Я глянув на відображення свого аватара в комп’ютерному моніторі і побачив, що більше не виглядаю як Метью Бродерік. Я знову став Парзівалем.

Я оглянув порожній командний центр NORAD гадаючи, що робити далі. Тоді всі гігантські екрани переді мною потемніли, і на них з’явилися чотири рядки яскраво-зеленого тексту. Це була ще одна загадка:

Нефритовий ключ затаїв капітан

у місці давно забутім,

але тоді у свисток подуй,

коли трофеї всі здобуті.

На секунду я завмер, з німим подивом розглядаючи слова. Тоді вийшов із заціпеніння і швидко зробив кілька скріншотів. Поки я це робив, в найближчій стіні знову з’явилися Мідні ворота. Двері були відчинені, і крізь них можна було побачити спальню Галлідея. Це був вихід. Шлях назовні.

Я це зробив. Я пройшов Перші ворота.

Я знову подивився на загадку на екранах. Мені знадобились роки, щоб розшифрувати Лімерик і знайти Мідний ключ. На перший погляд, ця нова загадка про Нефритовий ключ може зайняти стільки ж часу. Я не зрозумів ані слова. Але я також не тримався на ногах і був не в стані вирішувати головоломки. Я ледве тримав очі розплющеними.

Я стрибнув через вихід і з глухим стуком приземлився на підлогу в спальні Галлідея. Коли повернувся і глянув на стіну, двері зникли, а плакат «Військових ігор» знову з’явився на своєму місці.

Я перевірив статистику аватара, і побачив, що був удостоєний за проходження воріт кількомастами тисячами очок досвіду, досить, щоб одним махом підняти мого аватара з десятого рівня до двадцятого. Тоді перевірив Табло:

Таблиця рекордів:

1. Парзіваль 110,000

2. Арт3міда 9,000

3. ДжДГ 0000000

4. ДжДГ 0000000

5. ДжДГ 0000000

6. ДжДГ 0000000