Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Та я давно пропонував тобі добру роботу. Така здібна людина, а сидить на копійках у невдячних чиновників, — підбадьорив помічника Клютов.

— Дмитро Михайлович терміново виїхав у Кончу-Заспу. Там, як мені відомо, зараз усі силовики — з Генпрокуратури, СБУ, міліції, — зашепотів помічник. — Кажуть, у себе на дачі застрелився Юрій Володимирович Кривученко.

7

«Значить, вечір сюрпризів іще не закінчився», — подумав Зорій і знову приготувався до неприємностей, як і перед самим приходом до квартири Теслів.

— Давайте, Іване Миколайовичу, якщо дозволите, продовжу я, — Сашко, звертаючись до Цюби, дивився на Зорія.

— Будь ласка, Олександре, розкажи Богданові Даниловичу про обговорення цього дуже важливого питання й виклади нашу пропозицію.

— Пам’ятаєте, Богдане Даниловичу, не так давно під час однієї з наших зустрічей ми говорили про те, який авторитет мала в суспільстві на початку 90-х років інтелігенція, яка, на жаль, поступово втратила роль потужного двигуна в політичному житті України, зійшла на марґінес подій. Тоді ви сказали, що час знову виводити наших письменників, учених на арену боротьби і що саме інтелігенції треба запропонувати ідеологічно забезпечити свідомі сили, які починають нову боротьбу з безладом та оголосили війну злочинній владі.

«Невже я влип? — думав у цей час Зорій. — Так бездарно й по-дитячому попався на гачок, потрапив у пастку, яку сам же колись і поставив. Дійсно, розмови такі колись із Сашком

були. Так тоді вони велися сам на сам. І Зорій певен був, що ті розмови не записувалися і що про них нікому, окрім агента «Шаляпіна», не стане відомо. Зараз же полковник — у чужій квартирі, за одним столом з людиною, з якою щойно познайомився і яка, не виключено, тепер викладе позицію своєї програми боротьби проти влади. Ще недавно це сприйняли б, як провокацію. І це тоді, коли наближається пік боротьби його, Зорія, коли вже залучено основні механізми вчинення на ділі державного перевороту!»

— Тоді на моє запитання, як же ми дізнаємося, що боротьба почалася, ви, Богдане Даниловичу, сказали, — Сашко Тесля не міг чути думок Зорія, тому впевнено викладав далі свою позицію, — мовляв, самі відчуєте. Так ось, ми побачили й відчули, що ця боротьба розпочалася. Навіть якщо наші припущення помилкові, ми самі готові її почати. І вже почали, — Тесля якось особливо, наче пишаючись, натиснув голосом на останні слова.

— Так, Богдане Даниловичу, — підхопив розмову Цюба, — творча інтелігенція сумує за справжньою роботою, знову відчуває, що без неї ярмарку не буде. Надії наші, які ми плекали після здобуття незалежності України, розсипалися, як промерзлий невистояний бетон. Духовність, мораль, що є основою й лакмусовим папірцем оцінки вартості будь-якої нації, знову в загоні. Але найбільше турбують апатія й пасивність народу. Усі ж бачать, що витворяють олігархи і влада (хоч зараз це одне й те саме), а мовчать. Так-так! Олігархи зараз — це і є наша влада. Ось побачите: якщо й далі мовчатимемо, влада змінить Конституцію, яку ми з такими потугами утвердили 1996 року, й олігархія, як каже мій знайомий політолог і журналіст, зацарює безмежно, всеохопно і… безкарно.

— А я певен, що вже народ не спить, — сказав Зорій. — Люди за десять років незалежності стали іншими. Свідчення того, що не всі збайдужіли — оця наша зустріч, наша розмова.

— Богдане Даниловичу, ми не вчорашні, — Цюба говорив упевнено, спокійно. — Розуміємо, що ви й ваші однодумці не сидите склавши руки, а вже щось робите. Боротьба ваша

складна й небезпечна. Ми з Олександром і ще багато тих, хто, як ми, розуміє нагальну потребу змін, ладні вам допомагати. Але як ви, Богдане Даниловичу, можете гарантувати, що ті, інші, які прийдуть на зміну нинішнім глитаям-олігархам, тобто владі, не стануть такими само ненажерливими?

— А ми з вами і є та гарантія. Ми і, — Зорій поглядом показав на Ніну, — наші діти, яких ми повинні виховати за нашими образом і подобою.

— Гаразд. Тоді ось наша перша пропозиція, — Цюба дістав із внутрішньої кишені піджака кілька складених учетверо аркушів. — Це копія листа-звернення до народу України. Підписали відомі представники творчої інтелігенції, вчені. Підписався тут і я. Про листа ще ніхто не знає — ми готували його без розголосу. Тут кожне слово вивірено, вистраждано, узгоджено. Це звернення буде оприлюднено незалежно від вашого, Богдане Даниловичу, вердикту. Санкції ми не просимо. Але ми можемо виголосити його публічно тоді, коли ви це вважатимете найдоцільнішим і найефективнішим.

Вони прощалися вже як давні друзі. Цюба «на доріжку» зайшов до туалету. В коридорі Зорій майже пошепки змовницьки запитав Сашка:

— Як там «Хмари над Карпатами», рухаються?

— Уже майже закінчив. Шліфую, вилизую.

— Про домовленості щодо першого примірника не забув?