Соло бунтівного полковника. Вершина

22
18
20
22
24
26
28
30

— Добрий день, Богдане Даниловичу, — Ніна привітно усміхнулася. — Можна було б, звичайно, вже подумати про вилазку на природу — весна все-таки, але мені лікарі суворо наказали берегтися.

Тільки тепер Зорій звернув увагу на живіт Ніни. Так, уже місяців із сім є. У її віці народити первістка — справа ризикована. Так ось, виявляється, який сюрприз йому підготували Теслі!

— О, молодці, я радий за вас. Дійсно, приємний сюрприз. Сподіваймося, що все буде гаразд.

>— Ні, Богдане Даниловичу, справжній сюрприз попереду. Проходьте, будь ласка, до кімнати.

Зорій зняв куртку, роззувся і пішов услід за Теслями. У світлиці на засланому білою скатертиною великому столі — тарілки з різними закусками і пляшки. Якийсь чоловік стояв біля вікна й дивився на вулицю, наче до того, що діялося в кімнаті, йому байдуже.

— А ось і ми, — весело оголосив Сашко. — Усі підтягаймося до столу. Богдане Даниловичу, прошу, познайомтеся з людиною, яку ви як ніхто маєте добре знати.

Чоловік спочатку повернувся обличчям до всіх, а потім підійшов до Зорія.

— Здрастуйте, Богдане Даниловичу, — він простягнув руку. — Радий познайомитися: Іван Миколайович Цюба.

4

Герасим Васильович Берун працював у своєму кабінеті над паперами. Майже механічно перечитуючи документи — шифротелеграми, офіційні листи з Кабміну, Верховної Ради, з інших державних органів, зведення зовнішнього спостереження, матеріали прослуховування та перлюстрації кореспонденції, рапорти на вербовку агентів, — голова СБУ щосекунди чекав арешту. Ось так запросто, без його дозволу й доповіді секретаря Валі, відчиняться масивні вхідні двері і — «Громадянине Берун, вас арештовано за підозрою в замаху на вбивство Президента України. Просимо зберігати спокій, не робити дурниць і пройти з нами. А тут, уже не у вашому кабінеті, ми зробимо невеличкий шмон, покопаємося в деяких речах, документах і, можливо, щось цікавеньке для використання в майбутньому обвинуваченні таки знайдемо. Хоча й без цих доказів вам кришка».

Можливо, вперше в житті Герасим Васильович перебував у прострації. Він не здатен приймати рішення, він не здатен навіть адекватно мислити, обдумувати ситуацію, будувати плани дальшої своєї поведінки. Сьогодні зранку на його телефонний дзвінок Президент не відповів, хоча був у своєму кабінеті сам. Про це Беруна поінформував Олег Дровня, якого свого часу СБУ посадила «під дах» у Секретаріат Президента. Олег чітко й професійно виконував свої обов’язки помічника Президента й водночас — інформатора спецслужби.

Берун хотів попроситися на терміновий прийом до Президента, пояснити йому свою позицію, розповісти про героїчний вчинок — спасіння лідера нації й батька всього українського народу. Але, мабуть, голову СБУ все-таки вже випередили. Спрацював принцип: хто перший замельдує, того і правда, той і виграв.

У двері двічі стукнули і, не чекаючи запрошення (так заведено), до кабінету зайшла секретарка Валя.

— Герасиме Васильовичу, телефонує Віктор Романович Клютов, каже, що не може до вас додзвонитися і просить замовити йому перепустку, щоб він пройшов сюди.

— Ні! — крикнув Берун, — Ні! Ніяких Клютових. Я зайнятий, у мене повно роботи, я хворий, у мене срачка, геморой, туберкульоз, СНІД! — голова аж шаленів. — На хер Клютова, на хер усіх, мене немає, ні для кого немає! Усе — я вмер! Іди!

Секретарка швидко зачинила за собою двері. Берун підвівся й, походивши, трішки заспокоївся. Знову сів, розгорнув чергову папку, взяв аркуш і швидко пробіг очима заголовок.

Це був лист його колеги, голови зовнішньої розвідки України Миколи Маложона. Берун дістав із шухляди блюдце з горішками кеш’ю, і на диво спокійно читав собі далі, раз по раз ласуючи улюбленою смакотою.

Цілком таємно

Особисто

Шановний Герасиме Васильовичу!