Покарання

22
18
20
22
24
26
28
30
1

назад у буденну реальність, де мене оточувала синя субстанція. Щось клацнуло у голові і я впав на цю речовину. Відчув її дивний, пульсуючий дотик. Далі все перед очима зникло, разом зі мною.

Черговий раз, я перескочив з одного рівня реальності на інший рівень.

2

Сонячні промінчики пробиваються крізь густе зелене листя клену і падають на закриті повіки, що здригаються час від часу. Легкий вітерець шелестить зеленим листям і створює приємну прохолоду для мого тіла, що лежить у грузлій, вологій багнюці, над якою літає тьма-тьмуща малесеньких лісових мешканців — комах. Ці комашки дуже кусючі та набридливі, як чергові побрехеньки влади перед самими виборами. Кілька з них вкусили мене за обличчя і, ймовірно, саме це пробудило мою свідомість, що досить довгий час знаходилася в трансендентації.

Повільно я відкриваю опухлі від укусів малесеньких мушок повіки та намагаюся сфокусувати свій зір на старезному, величавому дубі, що росте в кількох метрах звідсіля. Але, спочатку все зображення здається нечітким, розмитим, наче дивишся крізь скло, залите дощем. Я роблю над собою неймовірне зусилля та протираю очі рукою, щоб краще бачити. Це дає мені такий бажаний ефект і я нарешті в змозі побачити здоровезний, кремезний дуб, гілки якого, розрослися на всі боки, а далі за ним невеличку, зелену площину галявини, переповнену рядами кущів та соковитої зеленої трави — справжнього раю для мільйонів комашок, коників-стрибунців, ящірок, зміїв, мурашок та інших мешканців цього затишного, зеленого лісового царства.

Я роблю першу спробу підвестися і вона виявляється невдалою. Тіло в мене страшенно болить, ниє і не хоче мені підкорятися. Що ж, поміркуємо тоді поки що в горизонтальному положенні. А міркувати мені є над чим. Наприклад: що це за місце і як я тут опинився? Чому я нічого не пам’ятаю з останніх подій? Що взагалі зі мною відбувається останнім часом? Ніяких ідей з цього приводу до мене не приходить окрім бажання запалити. До речі, це чудова думка, щоб заспокоїти нерви та осмислити своє теперішнє становище.

Я проганяю муху зі свого обличчя і витягую з кишені пачку цигарок. Нарешті, не поспішаючи, я витягаю одну сигарету, аж раптом голосно вилаявся. Виходить, що весь одяг в мене мокрий, як і я сам. Отже, всі цигарки промокли і мені тепер не потрібні. Від злості, я зіжмакав пачку і кинув в найближчі кущі. Доведеться обійтися без нікотину.

Кусючі лісові комахи знову мене дістають, тому я роблю ще одну спробу прийняти вертикальне положення тіла перпендикулярно землі. Все-таки, деякими зусиллями, я підводжусь і стаю на ноги. Дивлюся на свій брудний, мокрий одяг, на якому поналипали стеблинки трави, тонесеньких гілок та навіть залишки чорної землі. А ще я відчуваю дискомфорт від контакту мокрого одягу з тілом. В голові щось гуде, а я ніяк не можу пригадати останні події перед тим, як я тут опинився.

Паскудство! — думаю я. — Черговий раз вляпався в якусь історію. Темну історію. Які наслідки будуть цього разу?

Я дивлюся на зелену глицю на гілках дерева і вирішую провести невеличку ревізію власного майна. Послідовно і повільно я перевіряю усі кишені і роблю неприємний висновок: мобільний не працює, а грошей в мене залишилося не так вже і багато. Це лише погіршує мій і без цього паскудний стан. Я очищаю свій одяг від залишків брудної землі, а не слухняне волосся причісую рукою, щоб мати більш-менш пристойний вигляд.

Тяжко зітхаю і роблю кілька невпевнених кроків від останнього місця ночівки.

3

Коли виходжу не простору галявину, то дивлюся в небо. Сонце яскраво мені посміхається своїми промінчиками. Припікає. Від цього стає навіть жарко. Проте, в цьому є і зворотній бік медалі: весь мокрий одяг швидше висохне і я не буду так тремтіти від холоду. Ця думка додає мені трохи оптимізму рухатися далі.

Зараз я повинен вирішити дуже важливе питання, а саме: як мені дістатися додому? Водночас приходить ще одне: дезорієнтація у просторі. Я просто не знаю, що це за місце, в якому я зараз находжусь і яким напрямком треба йти, щоб не заблукати у цьому безлюдному, незнайомому лісі. Від розгубленості і не зрозумілості я зупиняюся. Ще раз озираюся на увсебіч: навколо мене зелене лісове царство, крізь яке пробиваються палючі промені сонця. Але тут не видно жодних ознак людської цивілізації.

Я знаходжусь у лісі один.

Куди мені йти далі, щоб не загубитися?

Від несподіванки я сідаю на м’якеньку травичку і починаю пригадувати. Пригадую все в деталях та найменших подробицях, що зі мною відбулося на дачі останнього разу серед таких же пришиблених, трохи не від світу цього членів клубу «Аномалія». Усвідомлюю, що спроба бавитися з наркотиками ні до чого хорошого не призвела. Я ще досі із жахом пригадую відчуття, коли знаходився у тілі чужої жінки, коли бачив синю субстанцію та страшний звук, що наближався. А також багато інших дивних переживань…

Стан зміненої свідомості, стан незвичного сприйняття реальності, видозміненої реальності, до чого я так прагнув, тепер здається мені справжнім божевіллям, параноїдальними думками шизофреника, представленій у гіпертрофічній формі. Усе пережите під дією психотропних речовин, всі видіння, так звані «паралельні виміри», відчуття знаходження в чужому жіночому тілі мене до смерті лякають.

Але хто така Долина? Яке відношення вона має до мене? Чи існує насправді вона чи це були галюциногенні переживання, які до реальності не мають жодного відношення? Крім того, про синю субстанцію, в якій я опинився, Аня також казала про це із жахом в очах. То може мені слід очікувати продовження страхів? Я дуже жалію, що в мене немає цигарок або алкоголю, щоб подавити в собі паніку.

Підводжусь на ноги. Усе так само. Намагаюся не думати про все побачене і пережите. Проте, думки знову і знову повертаються до внетілесного досвіду та перебуванні в чужому тілі. Краще про це раз і назавжди забути. Але такі речі не скоро забудеш, якщо взагалі коли-небудь можна бути їх стерти з пам’яті, як зайві файли видалити з комп’ютера.

Я роблю ще кілька невпевнених кроків вперед, наче нещодавно навчився ходити і зупиняюся.

Десь чути шум авто.