Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

Ішов дощ.

Не було ні грози, ні вітру — просто звичайний осінній дощ.

Мряка.

— Давай я щось тобі накину на плечі — ти ж застудишся!

Іван і Мирослава сидять на призьбі його будинку. Вона — у звичайній сорочині і якійсь накидці на зразок величезної чорної хустки.

— Ти ж знаєш — я не застуджуся.

— Все одно якось…

Іван гладить її розпатлане хвилясте волосся.

— Ти забереш дитину, Іване?

— Звичайно, але ж ти нас не покинеш?

Мирослава встала під дощ. Здавалося — гнівалась.

— Ти ж знаєш, Іване, я ніколи не дам їй того, що даси ти. Я не навчу її жити серед людей. Не влаштую їй щасливої долі. Ти ж знаєш!!!

— Може, все ще можна змінити?

— Нічого не можна змінити! — дівчина відкинула неслухняне пасмо, що впало на очі. — Наш час давно пройшов, Іване…

ІV

Вірний слуга святої інквізиції, ім’я якого, на жаль, згубилось у віках, а звали його всі просто Пастир, був у статевому відношенні вельми розпусною людиною.

Про це зазвичай не прийнято було говорити навіть у вузьких колах священиків, але факт залишається фактом: Пастир — збоченець та розпусник. Йому не було ніякого діла до обітниці целібату чи власне великої гріховності своїх проступків. Він, як і більшість йому подібних служителів культу в ті часи, вмів жити сьогоднішнім днем.

Віра Христова прийшла у Великий Рим не як благодать Божа, а скоріше як певна необхідність — імперія тріщала по швах, її роздирали міжусобиці та підступні заколоти, зовнішні вороги, у першу чергу варварські племена. А ще ж самі християни — це чистої води засіб підірвати владу. Кому власне потрібен кесар, кволий, як і всі, посередній. А головне — смертний, коли ось є безсмертний і всемогутній бог? Приходь і кланяйся, приходь і віруй.

Імперія тріщала по швах, коли раптом геніальному Костянтину Великому (не маю уявлення про підґрунтя і масштаби його величі) не прийшла в голову геніальна ж думка об’єднати Великий Рим під стягами універсальної релігії. Такої собі вселенських масштабів тоталітарної секти.

Чого?