Дума про Хведьків Рубіж

22
18
20
22
24
26
28
30

У підвалах таємної інквізиторської тюрми його відучили спати.

Князя там клали на лаву і міцно до неї прив’язували, потім ставили над ним варту, що час від часу змінювалась. У руках вартовий мав маленьку замашну сокирку, і, тільки-но Топеш поринав у сон, наносив йому важкий удар тією сокиркою по черепу.

Череп ламався.

Кожного разу.

Потім кості швидко зросталися, але біль був незносимий.

І знову сон, знову тріск — навпіл або навхрест…

Під час втечі Топеш повбивав вартових одразу, а священика — автора тієї задумки — забрав із собою. Подейкують, що через місяць чи два упир розіп’яв панотця на перевернутому хресті аж у самому Ватикані.

— Старший!

Луна прокотилась через увесь похмурий коридор.

— Так, государю!

— Ті полки, що лежать на кордонах між Румунією та Україною…

— Уже підняті, ваша величносте. Вони готові…

Запала мовчанка. Князь сперся на перила балкону. Погляд його сягає далі й далі. Закрив очі. Витер обличчя рукою.

— Путивль, кажеш?

— Так, государю!

— Далеченько… Що там із тими полками?

— Мало. Мало вояків. На легіон ще не тягне. Забиваємо резервістами, та ладу з того нема. Резервістів виходить майже половина. А мова ж про один із двох більш-менш вцілілих легіонів.

— Як так вийшло?

— Важко знайти місця поховань. Старі мапи та позначки знищені людьми або природою. Нових, звичайно, ніхто не робив. Та й тим, якими ми користуємось, декілька сотень років. За цей час поховання переносились, змінювався ландшафт. Інколи, навіть надибавши поховання, ми виявляємо по сто-двісті розритих пустих могил. Старі людські цвинтарі, що утворювались круг поховань, часто виявляються знищеними, зарослими лісом або ж затопленими на дні водоймищ. У цьому випадку можна вважати їх непридатними, бо вода вимивала врешті тіла на світ…

— Що з резервом?