Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

Адвокат нахилився до мікрофона.

— Мій клієнт бажає визнати свою провину в необачній співучасті в пограбуванні валюти, а також у деяких дрібніших переступах. Він готовий до зізнання, але тільки в тому, що стосується його особисто.

Вістінґ відчув у словах адвоката самовдоволення. Він знав, що подальше свідчення буде підігнано під визначені рамки. До зізнання завжди довгий шлях. У першій версії зловмисник якнайдалі дистанціюється від злочину й щосили применшує свою роль. Під час наступного допиту сказане ним підганяється під наявні в поліції докази. І лише тоді, коли решта спільників виклали свої свідчення, можна почати наближатися до цілісної картини того, що сталося. Те, що відбувалося у кімнаті для допитів зараз, було всього лиш преамбулою.

— Розповідай, — кивнув Адріан Стіллер.

Ян Ґюдім засовгався на стільці, ніби не знав, з чого почати, або вагався, чи й варто говорити. Пауза затягнулася, аж Вістінґ злякався, що Ґюдім передумав і нічого вони від нього не почують.

— Я погодився виконати одну роботу, — врешті промовив він. — Я мав відігнати кудись у безлюдне місце автомобіль і спалити його. Я був певний, що йдеться лише про шахрайство зі страховкою.

Далі Яна Ґюдіма мов заціпило. Стіллерові доводилося витягати з нього кожне слово.

— Який автомобіль? Де ти його спалив?

— «Гранд вояджер». Біля перехрестя Кльофтакрюссет. У напрямку Конґсвінґера. Я мав перевірити, чи літак прибуває вчасно, а тоді підпалити авто. Тобто через півгодини після приземлення літака.

Знову Стіллерові довелося витягати з нього подробиці.

— Як усе мало відбуватися?

— Машину я викрав за кілька тижнів до того. Поставив у гаражі. Там знайшлося місце для невеликого кросового мотоцикла «ямаха». У день пограбування вивів машину з гаража й поїхав моциком в аеропорт. У залі прильотів дочекався посадки потрібного літака, а тоді повернувся назад і підпалив автомобіль.

Адвокат знову схилився до мікрофона.

— Хочу наголосити, що Ян Ґюдім на той момент уявлення не мав, навіщо йому треба вчинити саме так. Про пограбування нічого не знав. Просто погодився виконати роботу.

— Хто тебе найняв? — запитав Стіллер.

Ґюдім скоса глянув на адвоката.

— Мій клієнт даватиме свідчення лише стосовно своєї участі, — втрутився той.

Стіллер налив собі склянку води.

— Про який літак ішла мова?

— Рейс зі Швейцарії. Він мав сісти о пів на третю.