Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

Адвокат кахикнув.

— Це ніяк не впливає на укладення угоди, — сказав він. — Факт залишається фактом: Ян Ґюдім нічого не знав заздалегідь про конкретні плани пограбування.

Тюле кивнув. Він погоджувався прийняти таку версію.

— Звідки взяли зброю? — запитав він натомість.

— Не знаю… Думаю, Оскар роздобув. Він же був спецпризначенцем. Вони кликали його Капітаном. Коли потрібна була зброя, усі завжди зверталися до нього.

Стіллер писав упродовж усього допиту. А тепер згорнув блокнот.

— Я працюю у групі давніх і нерозкритих справ у Кріпосі.

Ґюдім кивнув.

— Справа, яку ми поновили тепер, — «справа Єршьо», — вів далі Стіллер.

— А я думав, ви розслідуєте пограбування, — вражено промовив Ґюдім.

— Пограбування — це компетенція інспектора Тюле, — він кивнув на колегу. — Я ж намагаюся з’ясувати, що сталося з Симоном Мейєром. Ви маєте угоду з генпрокурором. Варто було б підкріпити її свідченням ще й у цій справі.

Ґюдім похитав головою.

— Знаю лише, що дівчина Даніеля шукала його в Іспанії. А ще чув балачки, ніби він закопаний у гравійному кар’єрі.

— Від кого чув?

— Від Даніеля. Його дівчина вичитала в поліційних рапортах про якусь ясновидицю, котра побачила його під камінням. Але тепер Даніель має іншу версію, як на мене, правдоподібнішу.

— Яку ж?

— Оскар його позбувся, так? Хлопчисько-рибак побачив його з грошима, тож Оскар не мав іншого виходу. Тепер, коли ви знайшли гроші, це дуже схоже на реальність. У кожному разі, я не вірю, що він потонув. Потопельника неодмінно знайшли б. Не може бути звичайним збігом крадіжка грошей і зникнення людини. Можливо, Оскар прикопав його десь під камінням, як і передбачила ясновидиця.

Вістінґ збільшив зумом обличчя Ґюдіма, так що воно заповнило весь екран монітора. Думки вирували в голові. Симон Мейєр побачив таке, чого бачити не смів, і його вбили, щоб приховати інший злочин. Але його і гроші викрадав аж ніяк не Оскар Тведт. Награбоване опинилося у тодішнього міністра охорони здоров’я, а згодом міністра закордонних справ, Бернгарда Клаусена. Велике питання — яким чином? Те саме стосується і запитання, що сталося з Симоном Мейєром.

61

У кутку підвального офісу працював принтер. Ліне вивчала аркуш, який поволі виповзав з апарата. Фото Даніеля Ліндберґа. Вродливий шатен. Засмагле обличчя з білозубою усмішкою. Ліне впізнала в його доньці деякі батькові риси. Підборіддя, ледь помітні веснянки на носі, близько посаджені темні очі.