Потайна кімната

22
18
20
22
24
26
28
30

— Потрібні й біологічні зразки, для аналізу ДНК, — додав Мортенсен.

Вістінґ знову кивнув.

— Візьмемо завтра.

Вістінґ залишився біля фургона — пильнувати за рухом на дорозі, доки Мортенсен виносив решту коробок.

М’який морський бриз шарудів у хащах дикої малини. Стежкою понад водою ішов чоловік з вудкою, ведучи за руку хлопчика в червоному рятувальному жилеті. Жінка з песиком тугіше натягнула повідок, коли вони проходили повз неї. Далі на стежці з’явився чоловік у чорних штанях, сорочці з коротким рукавом і темних окулярах.

Мортенсен виніс останню коробку.

— Треба ще раз усе ретельно оглянути, — кивнув він на будинок. — Шухляди великого письмового столу напхані рукописними нотатками. Там може трапитися щось цікаве, що наведе нас на слід.

Вістінґ кивнув, озирнувшись на будинок.

— Зачекай!

Він зайшов на кухню, змахнув з-над каструлі кількох мух. У каструлі наче б присохла якась каша. Вістінґ вийняв целофановий пакетик, відшкрябав трохи каші й поклав туди, саму ж каструлю поставив у мийницю, наповнив водою з крану. Потім вигріб харчові рештки з холодильника, виніс сміття й активував сигналізацію, перш ніж замкнути за собою двері.

4

Вістінґ здав назад якнайближче до будинку на Герман Вільденвейсгате. Мортенсен так само позадкував за ним. Вістінґ вирішив поскладати коробки в підвалі. Однаково він ним не користувався. Стіни тут були грубі, муровані, кімнатка з двома маленькими віконцями високо під стелею.

За кожною коробкою, яку заносив у підвал, Вістінґ озирався на будинок доньки в кінці вулиці. Він не мав певності, як поводитися, раптом би вона вигулькнула й почала задавати незручні запитання.

Чоловік, який мав встановити сигналізацію, виявився пунктуальним. Вістінґ вибрав найпростіший варіант. Комбінувати звичайну сигналізацію з пожежною було б надто клопітно й затратно в часовому сенсі. Він пояснив майстрові, як саме вікна й двері мають бути убезпечені магнітними контактами, а сама кімнатка оснащена детекторами відеокамер. Панель управління повинна висіти на внутрішній стіні, біля дверей. Сигнал мав відразу поступати на мобільні телефони, його й Мортенсена, плюс внутрішня сирена.

Мортенсен зачекав, доки закінчать встановлювати сигналізацію. Вістінґ тим часом поїхав по машинку для рахування та ідентифікації банкнот. Йому провели короткий інструктаж. Він закладав валюту, а машинка сама ідентифікувала, що це за валюта. Крім того, машинка за допомогою інфрачервоного випромінювання знаходила фальшиві гроші. Потужність — 1200 банкнот на хвилину. Результати підрахунків автоматично записувалися на власному принтері, підключеному до машинки.

По дорозі назад Вістінґ зайшов у крамницю канцтоварів і купив десять великих картонних коробок та пакувальну стрічку, як його просив Мортенсен. Коли приїхав додому, майстер уже закінчив встановлювати алярм.

— Я мусив вибрати код, — Мортенсен набрав на панелі чотири цифри. — 1808. Це нинішній день — 18 серпня.

Алярм тихо пискнув і заблимав червоною цяткою. Мортенсен знову набрав код. Усе стихло, й загорілася зелена лампочка.

Вони підсунули стіл з грошима до стіни. Машинку для банкнот Вістінґ поставив на куті стола. Мортенсен порозгортав нові коробки й пояснив свій задум.

— Ми рахуватимемо гроші й складатимемо в нові коробки, щоб мати повну картину. Коробки й пачки грошей я перевірю на відбитки пальців іще тут — про всяк випадок, але кілька екземплярів відберемо для детального дослідження в лабораторії Кріпоса.