Диявольскі почвари

22
18
20
22
24
26
28
30

Він вдихав чисту сріблясту смерть сонця, коли воно заповнило коло туману, і крізь напівзаплющені повіки бачив, як світло згасало у вербах і тополях над далекою рікою. Потім на своєму обличчі й язиці він чув їдкий солонуватий запах свободи, який несли йому сутінки й західний вітер, але не міг назвати цього.

Переклад: Марченко Володимир Борисович, 2023

Notes

1

Брабант – історична країна в західній Європі між долинами річок Маас та Скальди. З 1106 по 1430 роки Брабант становив удільне герцогство. Наступне, шляхом династичних подружжів, вона разом з Нідерландами припала герцогам Бургундським, а в 1477 – Габсбургам. В той час Брабант переживав період господарського і культурного розцвіту. Брюссель зробився адміністративною столицею всіх Нідерландів, Антверпен був одним з найбільших портів Європи. Головні міста: Бреда, Хертогенбосх, Ейндховен. Північний Брабант тепер є провінцією Нідерландів.

2

Битва при Ґрансоні - одна з боїв Бургундських воєн. Сталося 2 березня 1476 біля міста Грансона (фр. Grandson) між швейцарськими військами та армією бургундського герцога Карла Сміливого. Закінчилася перемогою швейцарців.

3

Фландрія – низинна історична країна на пограниччі Бельгії і Франції. В середньовіччі це провінція держави франків, одна з найбагатших країн Європи, в XIV ст. під владою бургундських герцогів, від 1477 р. – Габсбургів. Головні міста: Гент, Брюгге, Лілль.

4

Битва при Нансі - вирішальна битва Бургундських воєн, що відбулася 5 січня 1477 біля столиці Лотарингії - міста Нансі, між швейцарсько-лотарингськими військами (підтриманими Францією) і військами герцога бургундського Карла Сміливого. Останній намагався захопити Лотарингію з метою поєднання своїх розрізнених володінь (Нідерланди та герцогство Бургундія) та створення самостійного королівства. Результат битви вирішили швейцарці: бургундські війська було розбито, а Карла Сміливого вбито.

5

Лиходій (іт.)

6

Флорин (лат. florenus, дослівно "квітка") - високопробна золота монета спочатку Флоренції (Італія), а згодом - інших європейських держав. У 1252 в місті Флоренція розпочали випускати золоту монету (італійською fiorino d’oro - "золотий флорин") масою 3,537 г (майже з чистого золота).

7

Хефзіба, Євсевія – древньогрецьке ім"я (Εὐσέβεια) - "благочестя, благоговіння, благочестива", жіноча форма чоловічого імені Євсевій.

8

І наше взуття (лат.)

9