Диявольскі почвари

22
18
20
22
24
26
28
30

Після спарювання кожен звір печалиться (лат.).

19

Таємницею, що пробуджає страх (лат.).

20

Proficiat – Нехай у нього все виходить (лат.).

21

Кеннемерланд термін для позначення районів Північної Голландії.

22

Стри́га (рум. Strigoi) - в румунській міфології злий дух, який уночі покидає могилу і вселяється в людину. Згідно з повір"ями перетворює цю людину на жахливу потвору, подібну до перевертня, котра знищує все, що рухається. В світі "Відьмина", створеному А. Сапковським (і який з"явився значно пізніше, ніж роман "Диявольські почвари"), стрига – це жінка, на яку накладено прокляття.

23

Ориген – нар. прибл. в 185 році ранньохристиянський філософ, апологет, один з найбільш видатних теологів християнського Сходу. Залишався під впливом доктрин стоїків та неоплатоністів. Згідно з його концепцією, як людські душі, так і весь матеріальний світ повернуться в ході циклічного розвитку космосу до первинної єдності з Богом.

24

Жан Окегам (1430-1495) – композитор, голова нідерландської школи.

Жосквін де Пре (нар. близько 1440 р.) – композитор, священик, творив поліфонічні композиції: меси, мотети, гімни та світські пісні.

25

Ісус бен Сира́х, також відомий як Ісус син Сира́хів, Шимон бен Єшуа бен Еліезер бен Сіра (івр. ישוע בן סירא‎) - мудрець та автор старозавітної книги відомої під назвою "Книга Премудрості Ісуса, Сина Сираха" або скорочено "Сирах". Жив у Єрусалимі наприкінці ІІІ - початку II ст. до н. е.

26

Mevrouw = пані (нідерл.)

27

Хупеланда – це верхній придворний одяг, дуже широкий, з такими ж обширними рукавами, які, для вигоди користувача, були розрізані спереду чи збоку. В розрізі було видно підшивку (чи спід) з подібної коштовної тканини, як і верхня одежа.