Диявольскі почвари

22
18
20
22
24
26
28
30

28

Взагалі-то, мораліте - це жанр повчальної алегоричної драми середньовіччя та епохи Відродження в Західній Європі XIV-XVI ст.; моралізаторська, повчально-алегорична драма етичного змісту переважно віршованої форми, ну а тут – картина з моральним змістом.

29

Салем – в середньовіччі так називали Єрусалим.

30

Гіпокрáс або вино гіпокрáс (лат. vīnum Hippocraticumhypocras, до XVI ст. ipocras, ypocras) - популярний напій по всій Європі від Середніх віків до вісімнадцятого століття. Основні інгредієнти - вино і мед (використовувався як підсолоджувач напоїв, тому що цукор у середньовічній кухні вважався розкішшю, зарезервованою для обраних), додавалися й деякі спеції, такі як мускатний горіх, кориця, гвоздика, імбир, чорний перець, і т. д. Традиція приписує, що його винайшов грецький лікар Гіппократ, у V столітті до н. е., тому напій має таку назву. Хоча доказів тому немає.

31

Англійський вальс (???) - Слово "вальс" (walzen) має німецьке походження і означає "кружляти". Вальс з"явився на рубежі 18-го та 19-го століть. Прародичем вальсу є австрійський народний танець лендлер, який був поширений в Австрії та Південній Німеччині.

32

Травневе дерево (лат. Arbor majalis, англ. Maypole, нім. Maibaum, чеськ. Máje, пол. Drzewko majowe, біл. Май, рос. Троицкая берёза) - прикрашене дерево або високий стовп, який за традицією встановлюється щорічно до першого травня, на Трійцю або Іванів день на площах в селах і містах Німеччини, Австрії, Чехії, Словаччини, Росії, Скандинавії та інших європейських країн. Навколо дерева зазвичай влаштовуються хороводи і змагання.

33

Герхард Ґрооте (1340-1384) – нідерландський світський проповідник, реформатор і містик. Його учні у вісімдесятих роках XIV сторіччя утворили в Девентері згромадження так званих Братів Спільного Життя.

34

Пела́гій (лат. Pelagius; бл. 354-бл.420/440) - чернець-аскет, якого Римська церква проголосила єретиком. Не визнавав доктрину про перворідний гріх Адама. Його інтерпретація доктрини свободи волі стала відомою як пелагіанізм.

35

Хоча це всім і так відомо: domini canes = пси господні. Хоча назва ордену походить від св. Домініка.

36

Мальвазьєр – сорти винограду і вина, похідні від мальвазії, солодкого, тяжкого грецького вина. Вирощувалися в Італії та південній Франції. 

37

Manna alla boca… (іт.) – утіха для вуст, бальзам для мозку.