Подружжя по сусідству

22
18
20
22
24
26
28
30

— Господи Боже мій.

Він іде за першим поліцейським у гараж і бачить крісло й маленьку ковдру на підлозі. В першу мить йому стає пронизливо шкода чоловіка, що сидить там на землі, винний він або ні. Він, очевидно, сподівався забрати свою дитину. Якщо цей чоловік і злочинець, то явно аматор. Ресбак виходить на вулицю, на світло, сідає навпочіпки й намагається зазирнути Марко у вічі. Але Марко не повертається до нього.

— Марко, — наполегливо каже Ресбак. — Що сталося?

Але Марко навіть не дивиться на нього.

Утім, Ресбак уже чітко уявив, що сталося. Схоже на те, що Марко вийшов із машини, пішов у гараж, сподіваючись забрати дитину, а викрадач, який не мав жодного наміру її повертати, вирубив його й забрав гроші, лишивши Марко наодинці зі своїм горем.

Дитина, мабуть, уже мертва.

Ресбак встає, дістає мобільний і знехотя телефонує на сотовий Анні.

— Мені шкода, — каже він. — З вашим чоловіком усе добре, але дитини тут немає.

Він чує, як на іншому кінці лінії зойк переходить в істеричні схлипування.

— Приїдьте у відділок, — каже він їй.

Часом він ненавидить свою роботу.

Розділ 19

Марко в поліцейському відділку, в тій самій допитній кімнаті, що й першого разу, на тому самому стільці. Ресбак сидить навпроти нього, точно так, як коли Марко давав свідчення кілька днів тому, Дженнінґз поряд із ним. Їхня розмова записується на відео, як і минулого разу.

Преса звідкись дізналася про невдалий обмін. Коли Марко привезли у відділок, перед входом на них чекала купка репортерів. Блимали камери, в обличчя йому тицяли мікрофони.

Наручників на нього не одягли. Марко це здивувало, тому що у своїй свідомості він уже в усьому зізнався. Він почувався таким винним, що не розумів, чому вони цього не бачать. Він подумав, що його не скували з якихось етичних міркувань чи просто не вважали це за потрібне. Зрештою, в нього не було жодних сил опиратися. Він був ущерть розбитий. Він не збирався тікати. Куди він міг піти? Куди б він не подався, горе та провина переслідували б його скрізь.

Перш ніж відвести його в допитну, йому дозволили побачитися з Анною. Вони з батьками вже були у відділку. Марко був уражений, коли побачив її. З її обличчя було видно, що вона втратила останню надію. Побачивши його, вона кинулася до нього, обійняла й почала хлипати йому в шию, ніби він був усім, що в неї лишилося. Вони обіймалися й плакали. Двоє понівечених людей, і один із них — брехун. Потім його забрали, щоб ще раз допитати.

— Мені шкода, — каже Ресбак, перш ніж почати. І він не бреше.

Мимоволі Марко підіймає на нього очі.

— Автокрісло й ковдру відправили на експертизу. Можливо, це нам чимось допоможе.

Марко мовчить, зіщулившись на стільці.