Голубий пакет

22
18
20
22
24
26
28
30
41

У кімнаті полковника Бакланова, незважаючи на пізню годину, панувало пожвавлення. Грюкали час від часу двері, приходили й виходили офіцери штабу і розвідвідділу, льотчики, танкісти, співробітники армійської газети, У кожного були свої невідкладні справи, ї їх потрібно було оперативно вирішувати.

Зосереджений і похмурий, Бакланов слухав повідомлення командира одного з батальйонів. Це був середнього віку чоловік з темним, засмаглим обличчям і з зовсім білою головою. Він доповідав про те, що на дільниці його батальйону в покинутій землянці сьогодні було знайдено німецьку радіостанцію. Бакланов слухав комбата і мимоволі поглядав на капітана Дмитрієвського, який сидів у кутку на табуретці.

Важкі думки тіснились у голові полковника. Все говорило про те, що з Юлією Василівною скоїлось якесь лихо. До тривожного настрою командира, який відповідав за життя підлеглих і за успіх розпочатої операції, прилучилося й інше, Бакланов, який ще не встиг пережити свого особистого горя, не міг бути байдужим до горя товариша по роботі.

Бакланов знову глянув на капітана. Той сидів згорбившись, опустивши руки поміж колін, поринувши в роздуми. Дві ночі він не спав, його думка намагалася пробитись через вогненне кільце фронту, за сотні кілометрів, у невідоме і злополучне містечко Горєлов, де в якійсь небезпеці була розвідниця,

«Все буде гаразд, любий, ти не хвилюйся», пригадував її слова під час розлуки.

Командарм уже наказав перекинути у ворожий тил для вивезення документів спеціальну групу, але висловився проти посилання з цією групою капітана Дмитрієвського. І не тому, що не довіряв йому. Капітан вважався добрим розвідником і сміливим офіцером, Командарм побоювався, знаючи від Бакланова про стосунки між молодими людьми, що заради коханої людини Дмитрієвський може зважитись на невиправданий риск і зірвати операцію з вивезенням документів.

Бакланов спостерігав за Дмитрієвським, слухав комбата і водночас міркував: «Що ж трапилося з групою Чорноп"ятова, чи цілі документи?»

— Які будуть розпорядження? — спитав у нього командир батальйону.

Бакланов не встиг відповісти: запищав телефон. Полковник зняв трубку,

— Так, так… я!.. Що? Везуть! Чудово! А чого я повинен спати? На все добре.

Він поклав трубку і сказав комбатові:

— Ніяких розпоряджень поки що не буде. Завтра я сам приїду.

Коли комбат вийшов, полковник підійшов до Дмитрієвського, поклав руку йому на плече і промовив:

— Не треба втрачати надії. Юлія Василівна — бувала розвідниця, її не так уже й легко обкрутити кругом пальця…

Я про одне вас прошу, — палко заговорив Андрій, — переконайте командуючого, що саме я мушу очолити групу. Інакше бути не може.

— Може! — рішуче заявив Бакланов, — Війна — жорстока штука, друже. У неї свої закони. Ми не будемо сидіти, склавши руки і чекати, коли фашисти випустять такого звіра, як «Дракон»! Наше зволікання може обійтися Батьківщині дуже дорого. Якщо ми дізнаємось про «Дракона» все, що треба знати, раніше, ніж його випустять на поле бою, країна, товаришу капітан, скаже нам велике спасибі. Ми врятуємо життя тисячам наших бійців. Ви розумієте? Тисячам, десяткам тисяч! Ми повинні підготувати «Дракону» достойну зустріч і одразу поламати йому зуби. Отже, головне завдання групи — вивезти документи.

Дмитрієвський підвівся і твердо сказав:

— Я все прекрасно розумію, товаришу гвардії полковник. І поки документи не будуть відправлені на Велику землю, не зроблю жодного кроку для розшуків Туманової!

Бакланов пильно подивився в очі капітанові.