Голубий пакет

22
18
20
22
24
26
28
30

Минулого ранку Туманова твердо вирішила «робити все, щоб скоріше вмерти; відмовитися від їжі і так поводитися з Штауфером, щоб він бив її до знепритомлення, лягти спати не на койці, а на крижаній кам"яній підлозі. Але тепер, вернувшись із допиту, вона думала про інше: жити, боротись! Мучитись, але жити до останньої надії.

Вона не відмовилась від обіду і поїла пересолену юшку з буряків і жменю консервованих бобів. Спрага з новою силою мучила її. Почалися кошмари. В голові верзлися безглузді думки, пливли безладні картини. Все це тривало якусь мить і знову зникало.

Лише годині об одинадцятій Юля заснула тривожним сном, А о другій годині ночі двері відчинились, і до камери зайшов тюремник Генріх, який щойно заступив на чергування.

Ув"язнена спала і щось бурмотіла уві сні.

Черговий з невластивою йому моторністю хутенько спустився східцями і прислухався.

— Мені потрібен Чорноп"ятов… Тільки Чорноп"ятов!.. Ні, вам я нічого не скажу! — бурмотіла вона,

Черговий рикнув і величезною долонею ляснув Туманову по обличчю. Вона перелякано схопилася, скочила з койки і, притиснувшись до сирої стіни, дивилась на Генріха, марно намагаючись вгамувати шалене дихання,

В цей час до камери зайшли троє: Штауфер, гестапівець у цивільному та обершарфюрер.

Черговий незграбно затупцював на місці, хотів було щось сказати, але Штауфер махнув рукою, і він зник.

— Буйствуєте? — з ущипливою посмішкою зауважив Штауфер, оглядаючи камеру.

Розвідниця мовчала, не зводячи з нього своїх змучених очей.

— Дайте відповідь на двоє запитань, і я не чіпатиму вас! — вів далі Штауфер. — Скільки вам платять, який ваш оклад?

Їй хотілося плюнути йому в обличчя, але навіть цієї можливості вона була позбавлена. В роті все пересохло, язик розпух і ледве повертався,

— Це запитання вас не влаштовує? Чудово! Я запропоную друге: скажіть будь ласка, ви дівчина чи заміжня? Вірте, що ні перше, ні друге запитання зовсім не стосуються вашої долі. В даному разі ви просто розв"яжете суперечку між двома чоловіками.

Юля мовчала.

— Що ж, прекрасно! — байдуже зауважив Штауфер. — 1 все-таки я хочу запевнити вас при свідках, що ви заговорите. Але… мовчання й упертість коштуватимуть вам дуже і дуже дорого. Більше я вас не битиму. Ви звикли, мабуть, до побоїв. Ми спробуємо інше. Так, так! Якщо до ранку ви не скажете через чергового, що хочете вести одверту розмову, вас переведуть до спільної камери. До чоловічої! — Він повернув голову до обершарфюрера: — Скільки їх там?

— У шостій? — уточнив той.

— Авжеж!..

— Двадцять сім чоловік.

— Чули? — лагідно посміхнувся Штауфер. — Двадцять сім молодчиків, давно позбавлених жіночого товариства! Дезертири, мародери, боягузи, симулянти й інша погань, що взяла під сумнів непереможність нашої зброї! Можливо, що з ними ви порозумієтесь.