Голубий пакет

22
18
20
22
24
26
28
30

Туманова у душі здригнулась.

— Мовчите? Отже, згодні? — І він звернувся до гестапівця в цивільному: — Складіть акт, що арештована згодна.

— Зараз? — спитав той.

— Саме зараз, а ми пройдемо до шостої камери.

Штауфер вийшов з обершарфюрором, а гестапівець у цивільному залишився. Ще не встигли зачинитися двері за тими, що вийшли, як він дістав з бокової кишені піджака плоску алюмінійову флягу і поклав її на койку з словами:

— Вода. Це вам…

Туманова глянула йому прямо в очі. Той сказав:

— Погано, коли людина вже сама нікому не вірить і позбавляє довір"я інших. Я знаю, що ви про мене думаєте, але ви жорстоко помиляєтесь. Мене привело сюди лише почуття захоплення. Я зобов"язаний допомогти вам…

— Ідіть!.. Я вам не вірю… — насилу вимовила Юля.

— Ви самі собі копаєте… — сумно, з докором у голосі почав гестапівець і замовк, не докінчивши фрази. Двері відчинились, зайшов черговий. — Так от… вирішуйте самі! — зовсім іншим тоном додав гестапівець і вийшов.

Туманова почекала, поки Генріх замкнув двері, а потім кинулась до вічка і зазирнула в нього. Черговий пішов.

Вона квапливо спустилась вниз, схопила флягу і забилася в куток камери. Тремтячою рукою відгвинтила ковпак і спраглими, порепаними губами припала до шийки фляги. Вона пила не відриваючись, аж поки не відчула, що фляга порожня.

— Вода… вода! — шепотіла вона, зариваючи флягу в солом"яну потерть. — А що як вона отруєна? — Юля замислилась і гірко стиснула губи. — Ох, коли б так!..

Вона вмостилась на койці, як звичайно, обнявши руками коліна. Відразу легше стало дихати, ущух біль, що палив груди, прояснились думки. Наче величезний тягар спав із плечей.

Перед очима стояв отой незрозумілий, загадковий гестапівець. Хто він і чого домагається? Він сказав щось про захоплення… Просить довіритись йому… Теж незрозуміло! Ну, припустимо, вона довіриться. Тоді що? Що він зробить? Не пожертвує ж він собою, щоб врятувати її.

Від хвилювання та думок, що насунули на неї, сильніше застукало серце. Юля потерла скроні, лоб. Треба гарненько все обміркувати, все зважити. Головне, спокійно, ніби збоку, на все подивитись.

Чому б не рискнути в її становищі? Що вона втрачає, вирішивши перевірити гестапівця? Здається, нічого.

Якщо він сподівається покорити її своєю великодушністю, привернути до себе і, користуючись з цього, викликати на відвертість, то він помиляється. Ніколи й ні за яких умов не можна відкритись йому, хто вона, з яким завданням і ким послана сюди! Ніколи!

Дівчина задумалась. Багато внутрішніх голосів нашіптувало їй: «Довірся! Без риску не можна. Довірся і перевір! А що як справді він та сама людина, про яку говорив Бакланов? Що як він готовий до будь-якої жертви заради твого порятунку?! Ти ж втрачаєш єдину можливість, єдиний шанс! Вирішується питання життя і смерті… Треба діяти, наважитись, час не жде, ти ж розвідниця!..»

І тільки один голос застерігав: «Не поспішай! Риск не завжди себе виправдовує. Один необережний крок може стати й останнім твоїм кроком! Почекай!»