«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— Одведіть! — наказує Лежнєв.

— Я позивні і шифри знаю, якими Вукалович для зв’язку з німцями користувався, — не вгаває радист. — Напам’ять знаю. Ось тільки вранці зв’язувався з ними.

— Для чого зв’язувався?

— Вукалович допомогу в німців просив: боявся, що самі не впораємося. Німці обіцяли прислати наприкінці дня цілий батальйон.

— О котрій годині?

— Після вісімнадцятої. Сигнал — дві зелені ракети.

— З якого боку вони мають підійти?

— Од Кущівської галявини.

— Все?

— Про це все. Але я ще багато чого знаю.

— Бреше він, товаришу начальнику, — втручається Нетреба. — Не слухайте його.

— Я правду кажу! Забожуся! Це він зумисне охаює мене — боїться, що я про Юрку розповів. А я й розповім! Тільки ви, громадянине начальник, мене з ним не залишайте.

— Конвоїр вас не зачепить, — обриває його Лежнєв, — Ідіть, побалакаємо потім.

Лежнєв не хоче показати, що поквапливі зізнання Цибочкіна дуже важливі. Негайно треба доповісти Дроботу.

Та побалакати потім Лежнєву з Цибочкіним не пощастило. Ще не дійшовши до штабного зрубу, він почув постріл. Оглянувся. Під сосною, уткнувшись обличчям у розлаписте коріння, лежав мертвий радист.

РОЗДІЛ ДВАДЦЯТЬ ПЕРШИЙ

Надвечір Лежнєв заїхав в обласне Управління КДБ до Кулінича і від нього викликав Москву. Генерала Олійника на місці не було, Лежнєва з’єднали з його заступником. Лежнєв попросив спішно взяти матеріали, які стосуються абвер-частини 115, а також розшукати фонограму регіональної наради керівників абвер-частин і команд, яка відбулася в Сосновському влітку 1943 року.

— Така фонограма повинна бути у військових розвідників. Надішліть її мені в Сосновське.

— Постараємося, — сказав заступник. — Сподівайсь, військові розвідники нам не відмовлять. Трохи важче з другим проханням, Василю Тимофійовичу. Я вже дзвонив полковникові Куліничу — виліт сосновської туристської групи можна затримати тільки до сімнадцятого серпня. Ми й так ламаємо графік «Інтуристу».

— Зрозуміло, — сказав Лежнєв і поглянув на настільний календар, — лишилося десять днів. Небагато. Але нічого не вдієш — доведеться вкладатись у цей термін.