«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

У прокуратурі Лежнєв ще застав Супрун. Вона переглядала якісь змережані цифрами відомості. Це заняття так захопило її, що вона ледь кивнула Лежнєву. Та вже за п’ять хвилин підвела голову.

— Зарилася, — немовби вибачаючись, мовила. — Це відомості про реалізацію ефіру сосновськими аптеками в червні. Місяць тому ми з Кравчуком почали цю справу, але не закінчили. І ось тепер маємо повну картину. Ефір відпускають виключно по рецептах чи заявках лікувальних закладів. Причому лікувальним закладам ефір, як і інші ліки, відпускають по безготівковому розрахунку. Але дев’ятнадцятого червня четверта аптека відпустила два літри ефіру за готівку. Я зажадала заявку. Ось погляньте.

Наталя подала Лежнєву документ. Це була не заявка — лист з проханням відпустити для потреб лабораторії хіміко-технологічного інституту два літри етилового ефіру. Листа підписав проректор.

— Підпис справжній? — спитав Лежнєв.

— Справжній. Я вже розмовляла з проректором. Як підписав листа, не пам’ятає, певен, що його підсунули з іншими документами. Етиловий ефір, як і інші хімікати, інститутські лабораторії за готівку не купують. А в червні лабораторії взагалі ефір не був потрібен.

— Так, це шахрайство Палія, — погодився Лежнєв і одразу спитав: — Не пам’ятаєте, на чому ви припинили перевірку аптек місяць тому?

— Саме на четвертій аптеці, — чомусь усміхнулась Наталя. — Увечері почали перевіряти, але не закінчили. А вранці наступного дня Дубовий одібрав у мене справу.

— Мабуть, збіг такий, — сказав Лежнєв. Він не хотів настроювати Супрун проти Дубового. Навряд чи Дубовий зробив це з якимось таємним наміром. Певно, йому подали цю історію під якимось легкотравним соусом. І він проковтнув той соус, не задумуючись…

Супрун хотіла ще працювати, та Лежнєв відіслав її додому.

— Ідіть, ідіть.

— Кравчук просив повідомити, коли ви приїдете, — сказала Наталя, прибираючи свій стіл.

— Я подзвоню йому…

Ірина Дмитрівна відчинила Наталі двері і якось збентежено подивилася на доньку.

— Тебе ждуть, — сказала вона багатозначно.

Наталя зазирнула в кімнату і побачила Савицького. Досі він не наважувався приходити до неї, коли знав, що Ірина Дмитрівна дома. Наталі стало ніяково перед матір’ю, і вона спробувала трохи згладити безцеремонність свого знайомого.

— Доброго здоров’я, Костянтине Михайловичу, — мовила з награною люб’язністю. — Мамо, ти знайома?

— Ми познайомилися, — відповіла Ірина Дмитрівна. — До того ж я нещодавно слухала лекцію Костянтина Михайловича. І хоча я далека від судової медицини, проте мені було дуже цікаво.

Савицький нервово кусав губи.

— У нас із Костянтином Михайловичем… справа, — збиваючись і червоніючи, промимрила Наталя.

— Я вам не заважатиму, — захапалася Ірина Дмитрівна. — Мені треба йти. Наталочко, обід на кухні. Костянтине Михайловичу, пообідайте з Наталею.