«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— А полковник Улінгер про це не знає, — вставив Кулінич. — Він певен, що ти передав зв’язковому те, що було в тайнику: недарма ж Енкель намагався перейти західний кордон.

— Виходить, я все-таки обдурив Улінгера, — розсміявся Романенко. — Енкеля вбили східнонімецькі прикордонники, про що Улінгеру достоту відомо. Отже, тепер я можу робити з фототекою і коштовностями все, що захочу?

— Не зовсім так, — відказав Лежнєв. — На нашій землі ви нічого не реалізуєте. Тому вам треба пробиратися на Захід, у якусь нейтральну країну, звідки ви зможете зв’язатися з Улінгером — без нього вам не обійтись, — і, вже перебуваючи в безпеці, поторгуватися з ним.

— Але як же я в такому разі проберуся на Захід?

— Є легальні шляхи переходу кордонів: туристські поїздки, відрядження.

— Та це ж не просто: сісти й поїхати, — заперечив Романенко.

— Але не так уже й складно для людини з незаплямованою репутацією. Потрібен тільки певний час, щоб оформити документи, візи.

— Так, — сказав Романенко, — потрібен час.

— Він намагається його виграти, — сказав Лежнєв. — Сьогодні я дістав ще одне підтвердження тому: капітан Кравчук повідомив, що Анісімовій передали в камеру пачку сигарет «Мир». Пам’ятаєте свідчення Пєтухової?

— Про те, що Шеф велів передати Анісімовій сигарети на очній ставці?

— Не просто сигарети, а сигарети «Мир», — сказав Кулінич. — Це якийсь сигнал.

— Безумовно, — погодився Лежнєв. — Через кілька годин після того, як Анісімова одержала сигарети, вона заявила тюремній адміністрації, що хоче дати додаткові свідчення. При цьому сказала, що дасть свідчення тільки слідчому жінці, оскільки мова буде про деякі інтимні моменти.

— Чого це вона раптом стала такою сором’язливою? — усміхнувся Романенко.

— Очевидно, хоче, щоб її допитувала Супрун, — сказав Кулінич.

— Якась чергова провокація, — насупив брови Романенко.

— І я так думаю, — кивнув Лежнєв. — І провокуватимуть знову Супрун. З цією справою в неї пов’язано багато особистого. На це, очевидно, й робиться ставка.

— У таких випадках слідчого звільняють од ведення справи, — сказав Романенко.

— У таких, але не в такому, — відказав Кулінич. — Я ще не знаю, якою мірою, але цілком певен, що свої плани локалізації слідства злочинці пов’язують із Супрун. Завтра під час допиту Анісімової багато що проясниться.

— Проясниться, якщо допит робитиме Супрун, — додав Лежнєв.

— Сподіваюся, ви попередите Наталію Сергіївну, — сказав Романенко.