«Привид» не може втекти

22
18
20
22
24
26
28
30

— Не в усьому, — жваво заперечив Лежнєв. — Як, по-вашому, цей знімок робив любитель чи професіонал?

Наталя знову взяла фотографію.

— Знімок зроблено непогано, — неквапливо мовила. — Під час копіювання, очевидно, користувалися стаціонарним збільшувачем.

— А давно зробили цей відбиток?

— Важко сказати. Щоб визначити це, треба зробити складний фізико-хімічний аналіз.

— І все-таки, на око.

— Судячи з паперу, порівняно недавно.

— Схоже на те, — погодився Лежнєв. — У всякому разі цей хлопець, — він показав на хлопця з карабіном, — одержав фото місяць тому. Разом з листом.

Наталя здивовано глянула на Лежнєва.

— А хіба гітлерівці не знали?.. Ну, потім, пізніше, хіба вони не догадалися, що він наш розвідник?

— Справжній розвідник не розкриває себе навіть після того, коли він зробив свою справу.

— І цей розвідник…

— Він давно вже не розвідник, — усміхнувся Лежнєв. — Після війни закінчив інститут, захистив дисертацію, став відомим ученим. І раптом голос із минулого.

— Виходить, ця історія має продовження? — спитала Наталя.

— Так, — кивнув Лежнєв. — Історія має продовження, і його треба шукати в справі, яку ви назвали справою про пожежу на Залісній вулиці.

Наталя схопилася на ноги.

— Сподіваюся, ви не жартуєте?!

— Ні, — сказав Лежнєв. — Жартує, як і раніше, полковник Улінгер чи хтось із його помічників, які лишилися живі. Вони великі жартівники, як ви могли пересвідчитися. Тільки в Русанівці, в колишньому Мисливському замку, вони, жартуючи, вбили, замучили, скалічили понад триста чоловік, а потім, так само жартуючи, затопили кар"єри Городенківського концтабору, де загинуло вже п"ять тисяч. Є підозра, що недавно хтось із них, теж заради жарту, вбив Ганну Щербак, жінку, доля якої була не менш страшна, ніж її смерть.

Наталя вийшла од Лежнєва сама не своя. Не могла, та й не пробувала якось одразу розібратися в повені почуттів і думок, що нахлинули на неї. Одне було ясно: роботи вона не залишить.

Трамвай, обганяючи автомобілі, що натужно ревіли, легко вискочив нагору і круто повернув за ріг свіжопофарбованої будівлі проектного інституту. Одразу ж за інститутом починався лісопарк, і трамвай запетляв поміж стрункими соснами, замикаючи кільце повороту.