Галка

22
18
20
22
24
26
28
30

— Заживе твоя довбешка, поки Гітлеру і новому командуючому Шернеру буде капут!

Полонений не відповів.

— На лінії «Цесіс» думали закріпитися? — запитав Кудрявий.

— Яволь. «Цесіс» і «Сігулда»…

Кудрявий замислився, як бути далі. Усім іти до лісу чи ще залишити на СП Коропа й Леоніда. Та все ж вирішив іти всім разом. На СП зараз небезпечно. Ще німці схопляться, що не стало мотоцикліста. Та й треба скоріше допитати полоненого.

— Ходімо, браття-кролики!

Орел попереду, з автоматом напоготові. За ним Леонід, потім Кудрявий і полонений, а за цими Галка й Арвід. Замикав шеренгу Короп, часто зупиняючись і озираючись, чи не наступає хто на «хвіст».

Хвилин за десять були вже на пагорбку з кількома глибокими норами, у яких жив лисячий виводок. Тут вони побесідують з полоненим, звідси видно далеченько, є тут і пеньки, що їх можна використати в час стрілянини, якщо неждано учинять напад солдати, яких зараз немало вештається групами по лісу.

— Ну, біс-анцихрист дає! — раптом вигукнув Орел, котрий ішов попереду, забуваючи про правила конспірації.

— Т-ш-ш… — зашикав Короп, приклавши палець до губів.

— Та ви подивіться! Подивіться! — не вгавав Орел. — Наш добрий знайомий…

Всі побігли вперед на клич Орла.

Зупинилися, вражені жахом. На зламаній березі, підібгавши ноги, висіла людина із зашморгом на шиї. Голова високо задерта. Обличчя перекошене. На губах жовта, загусла піна. Великі очі ось-ось мали вилізти з орбіт, дивилися у голубе небо більмами. Цього чоловіка в пошарпаній одежі не раз зустрічали парашутисти поблизу лисячої нори, на просіці, лісовій дорозі. Не раз віталися а ним, а він застигав у позі лакея. Це володар тутешніх секторів лісового масиву лісник Кангар…

— І вмер анцихрист не по-людськи, — розсудив Орел. Полонений німець відвернувся. У нього затрусилися коліна, затремтіли губи, втрачаючи рожевий колір.

— Добігався, каїн!..

— І, видно, наклав руки на себе недавно? — придивлявся до трупа Леонід. — Пережив якесь потрясіння.

Бачачи, що полонений зовсім зблід, зиркаючи безтямними очима, немов шукав місця, куди б сховатися, Арвід пояснив йому, ткнувши пальцем на лісника:

— Самогубець…

Вдалині залунали збуджені, розгнівані голоси латиською і російською мовами:

— Проклятий лісник! Оце так вистежив!..