Галка

22
18
20
22
24
26
28
30

Парашутисти зайшли до партизанського лазарету, щоб попрощатися з Петром.

— Уже йдете? — надломленим голосом запитав Петро.

— Так, Петю! — відповів Кудрявий. — Годі жити на партизанських харчах. Треба йти на свій хліб.

— Шкода, що я з вами не можу…

— Нам завжди тебе не вистачатиме.

— Ми і за тебе попрацюємо! — запевнив пораненого Іван.

— Чому мовчиш? — поглянув на радиста Петро зволоженими очима.

Галка і так розумів, що всім говорити з Петром тяжко. Що вони можуть сказати? Як і він їм. Підуть своїми маршрутами, а там усе залежить і від них, і від місцевих людей, г від німців. Що їх чекає на залізниці, біля шосе завтра, через три дні? Як складеться ситуація там, куди йдуть Іван, Сокіл і Короп?

— Якщо за місяць-півтора прийдуть сюди наші, ми неодмінно поїдемо в Ленінград і зайдемо до тебе в госпіталь.

— Хлопці! Милі ви мої!..

Петро взяв Галчину руку. Той відчув кволий потиск і подумав: «Хоча б скоріше Петра перевезти у справжній госпіталь!»

— Генерал і майор Савич обіцяли тебе зустріти в Пітері, — сказав Галка.

— Чорт візьми того проклятого власовця! Я б і серед сотні впізнав його! Й словечко врізалося в пам"ять, немов забитий цвях. «Теж мені невидаль — парашутисти!» Лиш тепер зрозумів, що в словах тих був страх і непевність. Йшов би поруч, вибив би з його рук ППШ. Ті два з гвинтарями…

— Теж мені невидаль… — підсвідомо повторив Галка. — Невидаль…

«Здається, у запасному полку улюбленою примовкою у старшого сержанта Мамонька була: «Теж мені — невидаль!..» Хоча — де Крим, де Рим, а де попова груша!..» — засумнівався Галка і запитав у Петра:

— Скажи, який обличчям той власовець?

— Ніс ніби кирпатий, чуприна густа і розчісував він волосся п"ятірнею. Більше при світлі місяця я його не розгледів. Та й нащо він тоді мені був потрібен? Аби ж то я знав, що він падлюка! — понурим голосом відповів Петро і безнадійно тяжко зітхнув.

— Він! — поквапливо мовив Галка. — Мій знайомий — старший сержант Мамонько — теж мав звичку засовувати пальці у свою гриву. Проте хіба може таке статися?.. Як він опинився серед власовців?..

— Відтоді минуло вже півроку, — розсудливо мовив Короп. — Може, й потрапив чи навмисне здався в полон. Нехай і не по своїй волі, але там їм німці дають так прикурити, що куди хоч заженуть — в РОА або й далі. А може, отой Мамонько і є чистої крові власовець? Був бій — утік до німців. Розказати мав що — у штабі служив! — Раптом насторожився: — Слухай, Галко! Він же знав, що тебе взяли із запасного в парашутисти? Може, й упізнав тебе на луках?..

Галка розвів руками, дивлячись на хлопців, а потім на Петра.